-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialValuta, produs de lux pentru constanteni

Valuta, produs de lux pentru constanteni

Un constantean ajunge in piata si cere un kilogram de mere, dar vanzatorul ii spune ca sunt prea scumpe pentru el, care nu are salariul calculat direct in mere, si ca mai bine ar lua pere. Acelasi lucru se intampla incepand cu aceasta saptamana si cu banii, o „marfa” care se poate cumpara de la bancile comerciale. Vrei euro? Mai bine iei lei!

Creditul in valuta este practicinaccesibil constanteanului de rand. Noile norme impuse de BNR prevad ca valoarea acestuia sa nu depaseasca de trei ori fondurile proprii ale bancii, limita pe care majoritatea au atins-o deja.
Se vor putea imprumuta in valuta numai cei care obtin salarii direct in moneda straina sau care au salariile direct corelate cu valuta. Pentru ceilalti, alternativa este leul. „Suntem dezavantajati de aceasta masura a BNR, pentru ca, cel putin deocamdata, creditul in lei este mult mai scump decat cel in valuta”, spun potentialii clienti. Intr-adevar, daca la valuta dobanda este de 7 sau 8%, la lei aceasta creste cu inca 10 procente.

Patul lui Procust

Conditiile in care vom putea sa obtinem bani de la banca s-au inasprit, incepand de ieri. Cea mai importanta schimbare este ca rata lunara nu poate depasi 30% din veniturile lunare ale solicitantului sau ale familiei acestuia, sau maximum 35% in cazul ratelor imobiliare. S-a terminat si cu promotiile de credite de consum fara dobanda. De acum, cei care vor astfel de credite trebuie fie sa prezinte garantii, fie sa plateasca un avans de minimum un sfert din valoarea produselor.
De asemenea, valoarea garantiilor trebuie sa fie de minimum 133% din valoarea creditului. Noile conditii sunt un adevarat pat al lui Procust. Numai cine indeplineste strict regulile are acces la valuta.

Bancile sufla si in iaurt

In ultimele zile, majoritatea bancilor constantene au actionat cu o precautie demna de cauze mai bune. Solicitarile de creditare au fost amanate, din motie mai mult sau mai putin intemeiate, pana in aceasta saptamana, cand au intrat in vigoare noile norme.
Astfel, pentru un credit de 45.000 de euro solicitantii au fost amanati in nenumarate randuri si pusi sa aduca vrafuri intregi de acte. Cu toate insa ca actele au fost in regula si ca garantiile depuse se apropiau de 200% din valoarea sumei solicitate, „back-office”-ul bancii a dat aviz negativ acordarii creditului.

Inapoi in trecut

Constantenii nu se vor mai inghesui sa cumpere bani, pentru ca acestia au devenit o marfa prea scumpa. Bancile vor lucra, cel putin o perioada, cu un profit mai mic, pentru ca majoritatea clientilor se va indrepta spre societatile non-bancare pentru a obtine credite. BNR va emite noi reguli de acordare a creditelor si pentru acestea, dar abia peste doua saptamani.
De la acea data constantenii isi vor aduce aminte de CAR-ul tiganesc de pe vremea comunistilor. Banii bancilor comerciale au devenit deja un produs de lux.

Cele mai citite

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...

Ce urmează, după ce s-a încheiat furnizarea de gaz rusesc către Europa, prin Ucraina

Naftogaz din Ucraina a refuzat să-și reînnoiască acordul de tranzit de cinci ani cu Gazprom din Rusia Aprovizionarea Rusiei cu gaz către Europa a scăzut...
Ultima oră
Pe aceeași temă