4.3 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialValea Muresului devine Valea Loirei din Transilvania

Valea Muresului devine Valea Loirei din Transilvania

– Valea Muresului cuprinde un numar impresionant de castele medievale.

– In ultima vreme, ele au fost lasate in paragina, dar pot deveni in scurt timp obiective turistice de mare interes.

Castelele din Mures sunt mai toate in stare avansata de degradare. Procesele pentru retrocedare sau lipsa banilor in cazul fostilor proprietari care le-au recastigat in instanta fac ca impunatoarele cladiri de odinioara sa sufere. De unele din ele ne amintesc doar ruinele, iar altele stau sa cada in orice moment. Asta in timp ce in alte parti, istoria este conservata si inclusa in trasee turistice care bucura vizitatorii si aduc fonduri din turism autoritatilor locale.
In judetul Mures sunt nu mai putin de 26 de castele. Pentru ca la nivelul intregii tari sunt 175 de castele, Muresul este judetul cu cel mai mare numar de castele din Romania. Exploatarea acestora in scopuri turistice lasa insa de dorit. Multe castele de aici au fost transformate in centre de plasament, sali de curs pentru scolile din localitatile unde se afla sau altele chiar au fost lasate de izbeliste inca din perioada comunista. Mai grav este ca multe din castelele din Mures care se afla in administrarea autoritatilor locale sau judetene au fost lasate in voia sortii dupa ce fostii proprietari au inceput demersurile de revendicare in instanta.

 

Asta in ciuda faptului ca imobilele respective, care poarta in ele urmele istoriei zonei, ar putea sa repreinte oricand o adevarata "mina de aur", daca ar fi incluse in circuitul turistic, lucru remarcat chiar si de ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely, in urma cu cateva saptamani, cand afirma ca "daca ai 26 de castele in judetul Mures, atunci este Valea Muresului cum este Valea Loarei in Franta". Totusi, pana acolo este drum lung de facut tocmai din pricina starii avansate de degradare in care se afla aceste imobile care se intind pe aproape intreg judetul, de la Madaras la Zau de Campie sau de la Lapusna la Gornesti.

Castelele Muresului – in numele nobililor unguri
Cele 26 de castele din Mures se afla la Apalina, Abus, Gurghiu, Chendu, Cuci, Trei Sate, Eremitu, Brancovenesti, Iernut, Lapusna, Sangeorgiu de Mures, Panet, Ozd, Sangeorgiu de Padure, Ganesti, Corunca, Zau de Campie, Mihai Viteazu, Sanpaul, Dumbravioara, Gornesti, Bahnea, Boiu, Cris si Madaras. Ele au fost ridicate de vechi familii nobiliare maghiare sau maghiarizate in Evul Mediu. "E singurul judet in care s-au regasit toate cele trei forme administrative, respectiv comitatul, scaunele secuiesti si cele sasesti", spune Ferenc Csortan, specialist in cadrul Directiei de Cultura Mures, potrivit caruia castelele din Mures vorbesc si despre ce care le-au construit.

 

Acum, aceste castele sunt cunoscute, in cea mai mare parte, dupa numele fostilor lor proprietari, cum ar fi cazul castelelor Bethlen din Bahnea, Boiu, Cris, Madaras sau Sanmiclaus, Castelul Degenfeld din Cuci, Castelul Dozsa-Baratosi din Trei Sate, Castelele Haller din Mihai Viteazu, Ogra, Sanpaul sau Castelul Kendy-Kemeny din Brancovenesti. Toate acestea, sau ceea ce a mai ramas din ele, pot fi vizitate de turisti, insa nu intr-un cadru organizat. Doar anul trecut administratia judeteana a oferit posibilitatea celor interesati, cu prilejul zilelor muzeelor, sa faca un tur pe la principalele castele din Mures. Altfel, fiecare, pe cont propriu, poate sa vada si sa afle mai multe despre istoria acestora.
Fondurile structurale ar putea ajuta acum la conservarea si reabilitarea castelelor, insa nici autoritatile locale si nici proprietarii imobilelor nu au facut pana acum demersuri in acest sens.

Istorie ilustrata – pe scurt
Castelul "Haller" de la Sanpaul se afla in prezent in stare avansata de degradare. Constructia sa a inceput in anul 1610. In anul 1704 a fost ocupat de curuti, luptatorii ultimului principe al Transilvaniei, Francisc Rakoczi al II-lea, iar in anul 1760 familia Haller l-a reconstruit.
Castelul Ugron de la Zau de Campie a fost construit intre anii 1909-1911 de baronul stefan Ugron, fost ministru de externe al Austro-Ungariei. Castelul Ugron are patru turnuri, 12 intrari, 52 de camere, 365 de ferestre si un parc dendrologic. Castelul aminteste prin arhitectura de castelele medievale franceze, insa, dupa venirea comunistilor la putere, castelul a fost pe rand baza de receptie pentru cereale, scoala si casa de copii.

Castelul de la Ozd, a apartinut generalului curut Lorincz Pekry si a fost construit in stil gotic francez in anul 1682 si refacut in anul 1732. La fel ca cel de la Zau de Campie, castelul de la Ozd a fost de-a lungul anilor gradinita, scoala, Camin cultural sau sediu C.A.P.
Castelul "Kornis – Rakoczi – Bethlen" din Iernut a fost construit in 1545, modificat in 1650-1660. Edificiul a fost construit in stilul Renasterii si modificat sub controlul arhitectului venetian Agostino Serena. In incinta castelului functioneaza Liceul agricol. Castelul si mosia de pe teritoriul Iernutului au apartinut pe rand mai multor familii nobiliare. In anul 1707 aici a poposit Gheorghe Rakoczi al II-lea in drumul sau spre Targu-Mures, unde urma sa fie incoronat ca principe al Transilvaniei.
Castelul "Teleki" din Gornesti a fost construit intre anii 1772-1803 si impreuna cu cripta familiei Teleki sunt alte doua monumente importante din Mures.
Castelul de la Dumbravioara a fost construit intre anii 1769-1773 de groful Samuel Teleki, pe atunci cancelar al Transilvaniei. Castelul se afla aproape de sosea, in mijlocul unui parc.

Constructia castelului de la Brancovenesti a inceput in urma invaziei tataro-mongole din anul 1241, cand din pietrele castrului roman de aici a fost ridicata cetatea feudala, care a suferit mai multe transformari pe parcursul secolelor. Forma actuala a castelului se datoreaza lui Francisc Candea (Kendi), care l-a reconstruit in anii 1557. Dupa moartea lui Candea castelul si-a schimbat des proprietarul, printre cei care l-au stapanit numarandu-se Sigismund Bathory, Mihai Viteazul, stefan Bocskai, Gabriel Bethlen, Gheorghe Rakoczi I si, in ultimii 300 de ani, familia nobiliara Kemeny. Ultimul proprietar al castelului a fost scriitorul maghiar Janos Kemeny.
Cei care doresc sa viziteze aceste castele nu trebuie sa isi faca griji legate de cazare, pentru ca, chiar in lipsa hotelurilor si motelurilor presarate prin tot judetul, pot trage in gazda la localnici, la preturi foarte bune. Cea mai problema pentru turisti este reprezentata de starea proasta a unora dintre drumuri.

Cele mai citite

Update: Tragedie aviatică în Coreea de Sud: cel puțin 167 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 167 de persoane au murit, după ce un avion de linie...

Record de intervenţii Salvamont: 132 de persoane salvate în ultimele 24 de ore

Din totalul apelurilor primite, cele mai multe au fost pentru Salvamont Lupeni Dispeceratul Naţional Salvamont a anunţat duminică dimineaţă un “record nedorit” în acest sezon...

Update: Tragedie aviatică în Coreea de Sud: cel puțin 167 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 167 de persoane au murit, după ce un avion de linie...
Ultima oră
Pe aceeași temă