5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialUSL s-a instalat în Constanţa

USL s-a instalat în Constanţa

Pe 18 mai, Victor Ponta, proaspăt prim-ministru, spunea că directorii de deconcentrate nu vor fi schimbaţi pe criterii politice. Tot atunci lăsa însă o portiţă şi spunea că astfel de schimbări pot apărea, dacă funcţionarii publici se implică în campania electorală sau în campanie. „Nu se fac schimbări politice în structurile de deconcentrate, dar nici nu admitem ca vreun funcţionar public să facă campanie electorală. Dacă există vreun şef de deconcentrate care vrea să facă campanie sau politică este liber, îl eliberăm din funcţie să îşi poată vedea de campania politică”, spunea Ponta.

 

Şase săptămâni de foc

De atunci a trecut o lună şi jumătate, iar în Constanţa majoritatea directorilor de deconcentrate şi de companii naţionale au fost deja schimbaţi de mult. Printre cele mai disputate posturi au fost cele din subordinea Ministerului Transporturilor. Astfel, USL, în urma unor negocieri interne, şi-a adjudecat şefia Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (prin Decebal Şerban, PSD), a Autorităţii Navale Române (prin Constantin Matei, PNL) şi a Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (prin Daniel Georgescu, PSD). Nu a scăpat de schimbare nici Ionel Manafu, director al Aeroportului Internaţional Constanţa, care a plecat din PDL probabil tocmai pentru a-şi salva postul. Manafu a fost primit în PNL, dar liberalii au declarat că nu i-au promis nimic. O altă instituţie importantă care a revenit liberalilor este  Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), o instituţie care se autofinanţează. La conducerea acesteia este acum Ovidiu Cupşa.

S-au schimbat şeful ISJ, dar şi directori

O altă schimbare la instituţiile constănţene s-a petrecut la Ins­pectoratul Şcolar Judeţean. Răducu Popescu, PSD, a preluat conducerea. La scurt timp, acesta a demis mai mulţi directori, pe care i-a acuzat că s-au implicat în campania electorală de la alegerile locale. După schimbarea directorilor a urmat înlocuirea unei bune părţi a inspectorilor şcolari. E drept, o parte dintre ei a decis să plece de bună voie, după ce echipa de conducere sub care fuseseră numiţi a fost revocată.

Schimbări pe bandă rulantă

USL a mai schimbat directori şi la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, în fruntea căreia se află acum Marian Dima, fost director în instituţie. Direcţia Regională de Poştă este condusă acum nu de Alexandru Maxim, fostul şef, ci de Ana Maria Ionescu, interimar. Şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului s-a produs o schimbare, instituţia fiind acum manageriată de Lavinia Zaharia. La Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret a venit Claudiu Teliceanu, dar acesta a susţinut un concurs pentru post, deci numirea sa nu poate fi numită neapărat una politică.

Mai mult sau mai puţin pregătiţi

O parte dintre cei numiţi au expertiză pentru posturile pe care le ocupă, dar acest lucru nu se poate spune despre toţi. Printre cei care ocupă funcţia de director şi au experienţă în conducerea unor instituţii importante se numără, de exemplu, Ovidiu Cupşa, care a ocupat şi funcţia de director al Administraţiei Canalelor Navigabile, dar şi Constantin Matei, fost director al Administraţiei Porturilor Maritime. De asemenea, şi persoanele numite din interiorul instituţiilor nu pot fi acuzate de lipsă de profesionalism. În celelalte cazuri însă, noii directori trebuie să facă eforturi pentru a demonstra că principala lor calitate nu este aceea de membru de partid. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă