Una dintre cele mai importante investiţii în domeniul mineritului din România a primit undă verde. Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului din Timişoara a acordat avizul de meniu pentru proiectul de la Certej. Acesta presupune exploatarea aurului din Munţii Apuseni, cu ajutorul cianurilor. Titular de proiect este compania Deva Gold, cu capital majoritar canadian.
Care sunt cifrele proiectului
Noul proiect minier va presupune o exploatare într-un perimetru de 456 de hectare. Investitorii canadieni vor procesa 45 de milioane de tone de minereu. Concentraţia estimată este de 1,8 grame de aur la tona de minereu. Pentru extragerea metalului preţios, vor fi utilizate, în fiecare an, 1.653 de tone de cianură. Durata proiectului este de 16 ani. Investitorul canadian, compania Eldorado Gold Corporation este listată la Bursa din Vancouver şi mai are operaţiuni miniere în Grecia, Turcia, China şi Brazilia. Compania a preluat, în anul 2011, compania European Goldfields, care deţine 80 la sută din acţiunile Deva Gold.
Pachetul minoritar de 20 la sută din acţiuni îi aparţine statului român, prin intermediul firmei Minvest Deva. Proiectul de la Certej este foarte asemănător celui de la Roşia Montană, de aceea, el a stârnit protestul mai multor organizaţii neguvernamentale. „Evaluarea impactului asupra mediului pentru proiectul Certej ne-a provocat încă de la începutul său serioase îngrijorări, prezentând numeroase vicii de legalitate. Lipsa studiilor şi a evaluărilor impactului asupra biodiversităţii, conform Directivei Habitate şi Directivei Păsări sau lipsa oricăror evaluări privind potenţialul arheologic al zonei şi starea de sănătate a populaţiei privind substanţele periculoase ne îndreptăţesc să ne adresăm Comisiei Europene pentru controlul conformităţii cu normele de drept comunitar amintite, dar şi să cerem instanţei naţionale competente anularea acordului de mediu emis”, a declarat Tudor Brădăţan, din partea Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.