În sfârşit, USL Cluj şi-a prezentat ultima variantă a listelor de candidaţi la alegerile parlamentare. Însă, până la înregistrarea oficială a candidaturilor, nu există garanţii că nu va urma o nouă schimbare.
USL Cluj a schimbat din nou lista candidaţilor după alegerile parlamentare. Pentru unele partide, cum ar fi PNL, această ultimă, deocamdată, schimbare nu este decât finalul unei lungi serii de permutări, deplasări, schimburi, înlocuiri şi răsuciri a candidaturilor, care au decredibilizat total unii dintre candidaţi.
Înlocuiri peste înlocuiri
Iniţial, lista de candidaturi a fost votată în Biroul Permanent Judeţean. Prima variantă a listei a fost anunţată în presă, însă, la nici două zile, lista a fost substanţial modificată de către Delegaţia Permanentă Judeţeană. A treia schimbare a listei a fost una punctuală. Liberalii au renunţat în favoarea conservatorilor la colegiul de deputat care include comuna Floreşti şi oraşul Huedin. Astfel, în alegeri, în locul subprefectului Mihnea Iuoraş, va candida şeful Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional, Leonard Horvath. Candidaţii rămaşi au fost prezentaţi cu mare pompă pe Arena Naţională, de premierul PSD Victor Ponta şi de preşedintele Senatului, Crin Antonescu.
Însă, apoi, Crin Antonescu a intrat în jocul răzgândirilor, iar unii dintre candidaţii lansaţi pe Arena Naţională au aflat că, de fapt, nu sunt candidaţi! Crin Antonescu a preferat să îşi numească unele pile în colegiile cu mare densitate de primari liberali. Astfel, locul consilierului judeţean Mihai Szeplekan din colegiul de deputat de Gherla a fost luat un profesor din Sighetu Marmaţiei, Radu Zlati, care este consilier personal al lui Crin Antonescu. Radu Zlati nu are nici un fel de legătură cu Clujul şi nu există nici un de indiciu că ar fi călcat vreodată prin comunele care îi compun colegiul electoral. El a fost până acum profesor de istorie la şcoala din Crasna Vişeului şi la Colegiul „Regele Ferdinand I” din Sighetu Marmaţiei. De asemenea, prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, consilierul judeţean Adrian Oros, a pierdut colegiul de deputat Mănăştur – Zorilor, câştigat prin voturile Delegaţiei Judeţene Permanente, în faţa consilierului local Steluţa Cătăniciu, o apropiată a şefului PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară.
De asemenea, consilierul judeţean Ioan Petran a pierdut colegiul de deputat Gheorgheni – Andrei Mureşanu din Cluj-Napoca, după ce acesta a fost oferit PSD, care a desemnat-o drept candidată pe consilierul judeţean Aurelia Cristea, preşedintele Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Apoi, PSD a cedat PNL Colegiul Mănăştur – Grigorescu. Aşa că Adrian Oros a revenit în cărţi şi a fost desemnat, din nou, candidat pentru Camera Deputaţilor. Şi tot ca urmare a acestui schimb de colegii, deputatul Mircia Giurgiu a fost desemnat de PSD drept candidat la Senat, pe colegiul Mănăştur – Grigorescu – Zorilor, după ce şi-a pierdut la masa negocierilor colegiul de deputat. Liberalii clujeni au fost la un pas să schimbe şi colegiul din Turda, unde locul necunoscutului Vasile Grumaz a fost oferit liderului unei facţiuni din PNŢCD, fostul premier Victor Ciorbea. Acesta, însă, a preferat să candideze în Bucureşti.
Candidaţi decredibilizaţi
Aceste schimbări au provocat revolta mai multor primari şi consilieri. În special în colegiile de Gherla şi de Turda, deruta este maximă. „Nu ştiu cine este acest domn Zlati. La noi ştiu că va candida domnul Szeplekan, pe care l-am votat la Cluj”, a spus un consilier local din colegiul de Gherla. „Eu nu o să fac nici un fel de campanie electorală pentru cei din Turda. Cine este domnul acela, Gâtlej sau cum îi spune? Nu am auzit de el. Dacă era altcineva, precum domnul profesor Călin Felezeu, care este decan la Cluj, la universitate, ne implicam! Dar aşa, de ce să candideze cineva necunoscut din Turda, unde PNL a pierdut toate bătăliile?”, a spus un alt consilier local din colegiul de Turda.