Creşterea preţurilor la produsele agroalimentare a dezvoltat în Maramureş o „piaţă neagră” alimentată de traficanţi prin strategii dificil de combătut. După explozia preţurilor de pe piaţa locală, comisarii Gărzii Financiare din judeţ au declanşat o operaţiune de control a achiziţiilor intracomunitare de legume şi fructe. Şeful diviziei de control a instituţiei maramureşene a povestit strategia pe care a încercat să o pună în practică şeful unei organizaţii non-guvernamentale din Sighetu Marmaţiei pentru a vinde pe piaţa neagră 20 de tone de cartofi de consum din import.
Fundaţia misterioasă din Sighet
„O fundaţie din Sighetu Marmaţiei a importat cartofi din Polonia; TIR-ul cu care îi transporta a fost sigilat la vamă de cei de la Garda Financiară din Satu Mare, iar noi urma să îl desigilăm şi să îl verificăm. Am căutat autocamionul prin zona Sighet, unde avea sediu fundaţia respectivă, dar nu l-am găsit. Până la urmă, ni s-a semnalat faptul că TIR-ul a fost identificat în zona oraşului Seini”, a explicat Mircea Niculae, comisar-şef divizie la Garda Financiară Maramureş.
Reprezentantul fundaţiei maramureşene a motivat importul de cartofi şi staţionarea TIR-ului în Seini prin faptul că aceştia erau destinaţi plantării pe terenul agricol al unui preot din oraşul maramureşean, însă, după ce au desigilat marfa, comisarii au constatat că aceasta era destinată comercializării. „Ni s-a precizat că în TIR sunt cartofi de sămânţă.
În urma desigilării am constat că erau cartofi de consum şi nu erau destinaţi comercializării prin intermediul fundaţiei, aceasta neavând ca obiect de activitate comerciale. L-am sancţionat cu amendă pe importator şi am confiscat marfa”, a confirmat reprezentantul Gărzii Financiare.
BANI
Vânduţi la subpreţ
Decizia confiscării cartofilor a fost luată doar după ce specialiştii de la Unitatea Fitosanitară Maramureş au analizat marfa şi au întocmit un raport prin care atestau faptul că aceasta nu putea fi plantată.
Şi asta în condiţiile în care cartofii de sămânţă au alte carac¬teristici decât cei importaţi din Polonia de fundaţia sigheteană.
Deşi cantitatea de cartofi confiscată valorează pe pieţele agroalimentare locale suma minimă de 50.000 de lei, pentru că un kilogram de cartofi costă în Maramureş sume cuprinse între 2,5 lei şi 4 lei, instituţia statului a vândut-o, „conform legii”, cu 19.530 de lei.