Dulciuri preparate după reţete vechi de sute de ani, dar şi obiecte de artizanat sunt atracţiile târgurilor din Cluj.
Una dintre cele mai frumoase tradiţii austriece, de inspiraţie vieneză, renaşte la Cluj. Este vorba de organizarea unor târguri de Crăciun, dedicate artizanilor, artiştilor şi meşteşugarilor locali. Aceştia oferă o imensă varietate de produse alimentare, de la fructe confiate în miere de albine, până la ciocolată ori mere glazurate. De asemenea, cumpărătorii pot găsi cămăşi populare, articole tricotate sau genţi de piele, produse manual. Unele dintre aceste târguri vor fi deschise până în data de 23 decembrie.
Trei târguri
În aceste zile, în Cluj, există trei târguri de Crăciun, care sunt complementare, care continuă o tradiţie ce ţine de specificul multicultural al Clujului. Legendele urbane spun că, în vechime, erau tarabe ale maghiarilor, ale saşilor şi ale românilor. Fiecare comunitate ardelenească avea propriile sale produse şi propriile sale secrete de fabricaţie. Însă, în ansamblu, bogăţia de produse şi abundenţa lor era greu de egalat. Unul dintre ele a fost deschis pe străduţele medievale din jurul casei în care s-a născut regele Matia Corvin. Există produse care sunt considerate delicatese, precum pastrama de cerb, însă cele mai căutate sunt obiectele tradiţionale. Crăciunul este un bun prilej de a dărui copiilor cojocele din piele de oaie sau cămăşi populare. „Am cumpărat un cojocel, lucrat de o familie din Dej. Am plătit 100 de lei, după ce am negociat bine, însă acest cojocel va fi un cadou frumos şi util pentru fetiţa mea. Îmi amintesc că şi eu aveam un cojocel asemănător când eram copilă, confecţionat de un meşter cojocar din Luduş, iar când venea Crăciunul eram tare mândră să îmbrac acest obiect vestimentar”, a spus o tânără care a trecut pe la acest târg.
Turtă dulce de Bonţida
La târgul din Piaţa Unirii, o mare trecere o are turta dulce, produsă într-un sat, situat la o distanţă de 20 de kilometri de oraş. Nu costă mult. O turtă dulce poate fi cumpărată cu patru lei. „Noi producem în familie turta. O face un nepot de-al nostru din Bonţida, care şi-a transformat jumătate din casă în atelier de turtă dulce. Este foarte proaspătă şi foarte gustoasă”, îşi laudă marfa o doamnă care a închiriat un chioşc de lemn din apropierea patinoarului care a fost deschis în fosta Piaţă Mare a Clujului medieval.
Târg de Crăciun în fostul Hotel New York
La cel de-al treilea târg, organizat în clădirea care a adăpostit fostul Hotel New York şi fostul Hotel Continental, există o imensă varietate de dulciuri, preparate după reţete transmise în familie, de la mamă la fiică. „Avem brioşe cu zmeură, avem cremşnit, linzere cu mere şi cu scorţişoară. Totul este preparat ca pe vremea bunicilor. Dulciurile noastre sunt bio. Toate produsele din care le preparăm sunt aduse de la ferme din Transilvania, ca să fie proaspete şi gustoase. La noi, untul este unt, nu margarină, iar fructele sunt din compot ori din dulceaţă preparate fără conservanţi şi ţinute la rece”, îşi laudă marfa o vânzătoare.
Încă un târg, în Bastion
Seria de târguri de Crăciun va fi completată cu un al patrulea, dedicat obiectelor lucrate manual, de la mănuşi la căciuli de lână sau mici bijuterii. Acest târg va fi organizat zilele următoare în Bastionul Croitorilor, o fortificaţie medievală, ridicată şi apărată de una dintre cele mai respectate bresle ale meseriaşilor clujeni, de acum câteva sute de ani. Târgul va fi deschis la acest sfârşit de săptămână.