Cu peste 600 de cladiri declarate monumente arhitectonice, Timisoara detine poate cel mai important patrimoniu imobiliar cu valoare istorica din tara. Ca si in alte domenii, acest lucru a fost total ignorat de autoritatile centrale, elocvente in acest sens fiind cele doua decenii de care a avut nevoie Ministerul Culturii pentru a finaliza partial Palatul Baroc din Piata Unirii.
Prima raza de speranta ca s-ar putea intreprinde ceva pentru salvarea acestei adevarate comori urbane a venit, in urma cu mai bine de un an, de la Societatea pentru Cooperare Tehnica a Guvernului german, cea care a pus pe picioare si reabilitarea centrului istoric al Sibiului.
Pe baza experientei dobandite pe malurile Cibinului s-a inceput cu un studiu socio-economic prin care au fost inventariate necesitatile investitionale si perceptia si disponibilitatea proprietarilor de locuinte din cele trei cartiere istorice ale orasului. Guvernul de la Berlin a alocat societatii amintite un milion si jumatate de euro pentru acest proiect, care s-a materializat, zilele trecute, prin deschiderea unui birou in care specialisti germani ofera consultanta celor interesati si organizeaza cursuri pentru arhitecti si mestesugari dornici sa se implice in procesul de reabilitare urbana.
Evident, marea problema cu care se confrunta proprietarii este finantarea lucrarilor de proiectare si executie, in conditiile in care cei mai multi dintre ei sunt persoane cu venituri modeste, in special pensionari.
In cele din urma, o prima mana de ajutor vine tot de la Berlin, Guvernul german aproband alocarea unui imprumut de cinci milioane de euro pentru cofinantarea lucrarilor. Creditul este insotit de conditii extrem de avantajoase, in ceea ce priveste nivelul dobanzii si perioada de rambursare.
Din pacate pentru timisoreni, imprumutul trebuie parafat de guvernele celor doua tari. Atitudinea „beneficiarilor” i-a lasat cu gura cascata pe nemti, dupa ce timp de doua saptamani nici un oficial al Ministerului de Finante nu a avut timp si chef pentru a se intalni cu ei. Inclusiv Ambasada Germaniei si-a exprimat nedumerirea si dezamagirea pentru situatia creata si abia interventia primarului Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, la premierul Tariceanu, a deblocat in fine situatia mai mult decat penibila in care s-a ajuns.
Iata inca o dovada, daca mai era nevoie, a „profesionalismului” si „preocuparii” guvernantilor pentru problemele timisorenilor. Urmatoarea etapa o reprezinta directionarea acestui credit catre autoritatea locala. Ramane de vazut cand si in ce conditii vor ajunge banii in cladirile istorice din Cetate, Fabric sau Iosefin.