Singurul centru de chirurgie pentru persoanele care sufera de hemofilie din Romania va deveni, de la finele acestei luni, centru de testare pentru o firma americana care vrea sa suporte cheltuielile pentru tratarea hemofilicilor si pentru protezele de care au nevoie acesti pacienti.
Directorul Clinicii II Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara, dr. Dan Poenaru, a declarat ca firma americana a aflat de operatiile si tratamentele care se fac la Timisoara si, in primavara, au venit la clinica pentru a vedea procedurile la fata locului. "Compartimentul de Chirurgie Hemofilica va beneficia de ajutorul firmei americane timp de un an sau doi. Pacientii vor fi un fel de cobai si ei vor decide in mod voluntar daca vor sa testeze protezele care li se ofera", a precizat Poenaru. Prima interventie va avea loc, cel mai probabil, la finele acestei luni, cand se va pune proteza la un genunchi.
Echipa de medici de la Timisoara este singura in tara care opereaza aceste cazuri, inca din 2002. Totodata, centrul are cea mai intensa activitate din aceasta regiune a Europei. Pacientii au fost in majoritate tineri selectati de la Centrul Medical de Evaluare si Recuperare pentru Copii si Adolescenti cu Diabet Zaharat si cu Hemofilie din Buzias, condus de dr. Margit serban. "Am operat 49 de pacienti, cu varste intre 9 si 34 de ani.
Durata medie de spitalizare este de 14,6 zile, iar costul total al unei operatii este de 50.000 de lei. Numai medicamentul de substitutie costa 1.200 de euro/zi. Prin Programul National de Hemofilie, de la minister primim numai 38.400 lei/an, deci mai putin decat costa o singura operatie", a precizat Poenaru. Pana acum, costurile au fost suportate de ONG-uri din Austria, Ger-mania si SUA.
Una dintre persoanele care a ajutat foarte mult clinica este Barbara Stamm, vicepresedintele Parlamentului Bavariei. "Primul caz operat, in urma cu cinci ani, era al unui economist, care nici nu isi putea indoi bratele. Acum lucreaza la o firma", povesteste Margit serban.