6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialTatal si fiul in librarii...

Tatal si fiul in librarii…

La prestigioasa Editura „Casa Cartii de Stiinta” din Cluj-Napoca au aparut recent doua volume de dimensiuni mici, una semnata de Adrian Tion, a doua de Lucian Tion, tata si fiu. Primul ofera cititorilor un volum de proza scurta, de fapt o culegere de patru povestiri: „Manej”, „Tehnici compensative”, „Zeul Video” si, respectiv, „Crocodilul”. Despre acest volum, intitulat dupa una dintre povestiri, „Zeul Video”, semnatarul „Cuvantului de insotire”, Claudiu Groza, afirma ca „Adrian Tion este un prozator atipic. Deloc aliniat "modelelor sau tendintelor prozastice ale momentului", el si-a asumat o postura scriitoriceasca "militanta", s-ar putea spune. Prozele sale ating uneori o dimensiune eseistica, chiar tezista, la rigoare, dar e un tezism asumat constient si exhibat ca atare”.
Iar Simona Grazia Dima spune ca „Adrian Tion se afirma ca un prozator matur, complex, dotat cu un spirit acut de observatie, precum si cu darul poetic, inefabil de a melancoliza pe marginea eternului motiv vanitas vanitatum”. Ca o dovada ca toti exegetii autorului au dreptate, iata si un fragment din „Zeul Video”. La intrebarea: – „Esti mandru de tine, Video, nu-i asa? Iti place ce ai realizat in asa scurt timp?”, acesta raspunde: „- Cum sa nu-mi placa! Nu vezi? I-am innebunit pe toti, saraci si bogati deopotriva. Toti ma iubesc, toti ma invita in camerele si intimitatile lor de parca as fi partenerul lor ideal de viata. Prin telenovele i-am fericit pe saraci care nu vor ajunge niciodata sa traiasca vietile eroilor adorati. Copiilor le-am batut mintile cu jocul pistoalelor si al mortii. Femeilor abandonate si neglijate le-am creat iluzia unei fericiri fluorescente”.
In continuarea dialogului, Video mai afirma adevaruri rupte din realitatea noastra cotidiana, declarand ca a creat oamenilor lumi virtuale… dezvaluind un alt adevar grav al zilelor noastre: „Multi sunt pe cale de a se refugia cu totul in aceasta virtualitate”. Dar abia citindu-l integral pe Adrian Tion putem aprecia valoarea prozei sale, aplaudata si de noi.
La randul sau, Lucian Tion ne surprinde cu volumul „Actiunea Camerun”, un jurnal plin de umor despre „aventura” sa in aceasta tara africana. Absolvent al Liceului „Gh. Sincai” din Cluj-Napoca, promotia 1994, el si-a continuat studiile in SUA la Middlebury College din Vermont, absolvind sectia Film-Video in 1999, devenind regizor si programator web, cu un post bine platit la New York. Casatorindu-se cu o americanca, a lasat totul si si-a urmat sotia in Camerun, tara de „sub bratul de est” al Africii, trimisa acolo cu o bursa de un an pentru studii pe taram medical.
In tot acest timp, tanarul Tion a tinut un jurnal incitant despre tot ceea ce s-a intamplat cu ei in aceasta tara, in cele aproape 300 de zile cat a locuit acolo. Sunt pagini interesante, aspecte nebanuite, intre care si intalnirea cu alti romani, chiar din Cluj-Napoca, pe care destinul i-a aruncat pe la diferite firme de acolo. Frecvent, autorul aminteste si de Cluj-Napoca. In diferite imprejurari, adesea scrie folosind cuvinte luate din dialectul ardelenesc ca un ecou al dorului de meleagurile natale.
Scrisa direct intr-un stil viu, alert, cartea descrie – cu aplecarea unui reporter calificat – peisajele si realitatile din Camerun, ajutand cititorul sa cunoasca o tara atat de indepartata si atat de saraca, unde, in final, el s-a impus si ca dascal temporar si ca realizatorul unor filme documentare. Il asteptam in continuare in librarii pentru ca volumul l-a atestat ca un bun si fin observator al vietii cotidiene.

Cele mai citite

Cum au ajuns varza și fasolea ingredientele vegetale de bază în gastronomia românească?

Bucătăria românească se remarcă prin simplitate, dar și prin bogăția gusturilor autentice. Ingredientele de bază au fost, de-a lungul timpului, cele care se găseau...

Poland Travel. Gustă din Polonia cu ORLEN Wisła Płock!

Te întrebi unde ai putea să mergi în weekendul următor sau în vacanțe mai lungi? Unde poți să te bucuri de peisaje uimitoare, să...

Analiza PESTEL – Un instrument esențial în antreprenoriatul social

Într-un mediu de afaceri dinamic și adesea impredictibil, analiza PESTEL reprezintă un instrument esențial pentru antreprenorii sociali, oferind o perspectivă completă asupra factorilor externi...
Ultima oră
Pe aceeași temă