Numai doua persoane cu handicap detin in Cluj
permisele speciale pentru conducatorii auto
"Daca mi-ai luat locul, ia-mi si handicapul". Asa ameninta placutele din parcarile clujene care ar trebui sa marcheze, teoretic, spatiile destinate soferilor cu handicap motor si care conduc masini adaptate. Tot teoretic, acesti
soferi ar putea fi cei mai fericiti dintre clujeni, pentru ca au la dispozitie aproape 600 de locuri de parcare intr-un oras catalogat ca fiind unul dintre cele mai aglomerate din Romania.
Cu toate acestea, in Cluj, doar 6 persoane cu handicap au carnet de conducere si numai doi conduc frecvent masini inregistrate ca adaptate pentru nevoile specifice la Serviciul Politiei Rutiere.
Mai mult, in oras nu exista nici macar o scoala de soferi care sa dispuna de masina-adaptata pentru soferii cu handicap. Persoanele cu dizabilitati care doresc sa devina mai independente sunt nevoite sa se deplaseze la Bucuresti pentru a face scoala de soferi, dar si pentru a-si monta si omologa piesele necesare efectuarii schimbarilor la masina.
"Eu conduc din 1983. Ma deplasez cu carja de cand am avut ambele picioare amputate. Pot merge foarte putin. De fiecare data locurile de parcare pentru cei cu handicap sunt ocupate", spune Irina schiopu, care detine un autoturism Volswagen Golf 2, automatic si adaptat cu frana si acceleratie la nivelul mainii.
Un alt clujean aflat in aceasta situatie spune ca placutele impuse de normele europene sunt numai o forma fara fond. "stiu zeci de persoane care ar vrea sa obtina carnetul de conducere, dar nu au unde. Eu am inceput procedura ca sa deschid o scoala de soferi prin fundatia pe care am infiintat-o atunci cand am paralizat", a explicat Marius Marc, presedintele Fundatiei Marc. soferii cu handicap se mai plang si de greutatea birocratica pe care trebuie sa o suporte atunci cand incearca sa-si aduca din strainatate masini adaptate sau atunci cand functiile adaptate nu pot fi montate pe o masina normala decat in Capitala. Mai mult, in Bucuresti se adapteaza… numai Dacii.
Permise cu recomandare
de la medic
Subinspectorul Dan Florian de la Serviciul de Evidenta a Populatiei din cadrul Prefecturii Cluj sustine ca permisele de conducere ale persoanelor cu handicap se obtin in urma unor recomandari medicale privind fiecare infirmitate in parte. El a mai spus ca examenele de sofat se dau pe masinile personalizate.