» Calitatea retelei de drumuri din judetul Cluj va creste o data cu aparitia unor noi atractii turistice in judet
Drumurile judetene din Cluj au primit in 2007 cele mai multe fonduri pentru intretinere si reabilitare din ultimii 18 ani. Pe de o parte, Guvernul a alocat prin Legea Bugetului pe acest an 14.948 de milioane de lei, la care s-au adaugat alte 17.069 de milioane de lei alocati din bugetul Consiliului Judetean.
Proiectele care au fost realizate din aceste fonduri au fost raspandite pe intreg teritoriul judetului, de la DJ 107 N Baisoara–Valea Ierii-Gura Rasca–Somesul Rece pana la DJ 161 D Ceaba-Samboleni. "Banii nu sunt suficienti pentru realizarea tuturor reabilitarilor necesare, insa sunt fondurile cele mai consistente alocate pentru acest sector, pana acum", a declarat purtatorul de cuvant al CJ Cluj, Cornelia Trif.
Drumurile judetene administrate de CJ Cluj se intind pe o lungime de 1.383 km, la care se adauga 912,6 km de drumuri comunale si 342 km de drumuri nationale. Dintre acestea, numai 298 de kilometri de drum sunt modernizate, la care se vor adauga cele aflate in plin proces de reabilitare, cum este DN1 Cluj-Napoca-Dej-Bistrita. Potrivit strategiei CJ Cluj, exista mai multe proiecte de dezvoltare a zonelor relativ izolate din judet, in special a comunelor de munte. Importanta refacerii cailor de acces catre aceste localitati este considerata un factor decisiv pentru redresarea acestor zone. In plus, preluarea in reteaua europeana de situri Natura 2000 a unor zone cu rezervatii naturale de pe teritoriul judetului, dar mai ales faptul ca un astfel de statut le deschide comunitatilor potentialul de dezvoltare a agroturismului, a determinat autoritatile sa puna pe lista de prioritati reabilitarea cailor de acces.
INVESTITII
In judetul Cluj au mai fost alocati bani publici pentru realizarea de noi cai rutiere, cele mai importante proiecte in acest sens fiind centurile ocolitoare ale Clujului, care vor suplimenta cu cateva zeci de kilometri infrastructura judetului. Astfel, centura bulevardul Muncii–Apahida va avea 8,2 km, iar cea dintre Valcele si Apahida peste 24 de km. Potrivit ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, investitia pentru aceste doua drumuri este a doua ca importanta in Transilvania, dupa autostrada Bechtel, cu o finantare de 180 de miliarde de lei vechi.