16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSudul litoralului are nevoie de investitii majore

Sudul litoralului are nevoie de investitii majore

» Investitorii din sudul litoralului spun ca este nevoie urgent de investitii majore in infrastructura, dar si in ridicarea gradului de confort al unitatilor de cazare.

Aflat in fata primului sezon estival in calitate de director general al SC Neptun-Olimp, Paul Foleanu se arata ingrijorat de faptul ca actuala criza economica prinde statiunile din sudul litoralului nepregatite. La numirea sa in functie, acesta a gasit activele societatii intr-o stare "normala de conservare", unele dintre ele fiind chiar intr-o situatie foarte buna, dat fiind faptul ca sunt constructii noi. Ca atare, s-au efectuat reparatiile necesare (zugraveli interioare, de fatade, schimbari de conducte etc.), s-au igienizat spatiile de cazare, s-au completat dotarile astfel incat unitatile sa fie functionale la parametri foarte buni. Pe langa acestea, sunt lucrarile de amenajare, la standarde europene, a plajei aflate in administrare.

 

Foleanu sustine ca s-au cheltuit in jur de 4,5 miliarde de lei vechi pentru dotarile necesare: de la sezlonguri din lemn de stejar la umbrelele cu lemn si stuf, club nautic si cabine de schimb. Societatea detine Complexul de Vile Olimp (cu unitatile Hera, Afrodita, Atena, Artemis si Irene), Hotel "Banat" din Olimp, cu 221 spatii de cazare, alaturi de Complexul "Faleza" Galati, cu 120 de locuri de cazare, precum si o agentie de turism intern si extern. Spatiile de cazare ale activelor mai sus mentionate sunt, in majoritate, contractate. Cel mai bun contractor s-a dovedit a fi Ministerul Muncii, directorul general al societatii sperand ca in acest sezon estival sa obtina un grad de ocupare de 85% din activele societatii, undeva la 10.000 de turisti. Majoritatea vor fi romani, societatea neavand contracte semnate cu exteriorul tarii. In ceea ce priveste agentiile de turism, numarul turistilor adusi de acestea a scazut cu 30%, Foleanu declarand ca "ne-am adaptat bugetul la venituri", astfel incat sa nu fie diminuate sumele castigate de angajati, iar serviciile oferite sa nu aiba de suferit.

Consecintele crizei
In privinta ofertei estivale a statiunilor din sudul litoralului, Paul Foleanu se plange de lipsa distractiilor care trebuie oferite turistilor si care, de cele mai multe ori, lipsesc. "In sudul litoralului sunt necesare investitii majore in infrastructura, dar trebuie ridicat si gradul de clasificare a unitatilor de cazare", ne-a declarat acesta. Cat priveste sansele la noi investitii pe care le-ar avea aceasta zona in contextul actualei crize economice, directorul general SC Neptun-Olimp sustine ca "sanse sunt tot timpul, dar cu actuala criza economica nu cred ca mai vin investitorii". Totodata, acesta se plange ca, spre deosebire de statiunea Mamaia, aici lipsesc unitatile de agrement si cluburi "la standarde", care sa-i atraga pe turisti pe litoral.
Desi stie ca acest sezon estival nu va aduce veniturile din anii de boom economic, Foleanu spera ca fondurile nu vor fi cu mult diminuate la sfarsitul verii.

Cele mai citite

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Prețul energiei va exploda. Creșteri și de 120% mai mari pe facturi

În prezent, există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă arată care...

Android 15 ar putea fi lansat la jumătatea lunii octombrie

Google a finalizat dezvoltarea kit-ului Android 15 pe platforma Android Open Source Project (AOSP), dar lansarea oficială pentru dispozitivele Pixel încă necesită timp suplimentar. Android...
Ultima oră
Pe aceeași temă