2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialSuceava: Afaceristul Morhan a ajuns la fundul sacului

Suceava: Afaceristul Morhan a ajuns la fundul sacului

Judecătoria Suceava a fost chemată, joi, să hotărască dacă lui Dumitru Morhan şi soţiei sale Domnica Morhan statul le poate acorda ajutor public judiciar în procesele pe care le au pe rol. Ajutorul public judiciar se acordă, conform legii, atunci când o parte dintr-un proces nu are bani să îşi plătească avocaţii, executorii ori alte cheltuieli pe care le implică un proces. Preşedintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru înşelăciune de două instanţe sucevene, aşteptând în zilele următoare pronunţarea în recursul înaintat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Judecătoria Suceava a trebuit să analizeze ieri cerere formulată de Dumitru Morhan şi Domnica Morhan, de acordare a unui ajutor public judiciar, într-unul dintre dosarele pe care cei doi, ca patroni de afaceri, le au pe rol. Conform OUG 51/2008, ajutorul public judiciar reprezintă acea formă de asistenţă acordată de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil şi garantarea accesului egal la actul de justiţie, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciară, inclusiv pentru executarea silită a hotărârilor judecatoreşti sau a altor titluri executorii. În cazul Morhan, este vorba despre acţiuni civile, astăzi istanţa urmând să se pronunţe dacă solicitările făcute sunt sau nu justificate.

Conform actului normativ, se poate solicita acordarea ajutorului public judiciar de către orice persoană fizică, în situaţia în care nu poate face faţă cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obţinerea unor consultaţii juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiţie, fără a pune în pericol întreţinerea sa ori a familiei sale.

Ajutorul public judiciar se poate acorda ca plată a onorariului avocatului, pentru plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, plata onorariului executorului judecătoresc; scutiri, reduceri, eşalonări sau amânari de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.

De menţionat că, în conformitate cu legea, poate beneficia de ajutor public judiciar persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.

Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%. Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obisnuită şi cel din România. La stabilirea venitului se iau în calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizaţii, onorarii, rente, chirii, profit din activităţi comerciale sau dintr-o activitate independentă şi altele asemenea, precum şi sumele datorate în mod periodic, cum ar fi chiriile şi obligaţiile de întreţinere. Cuantumul acestui ajutor este de maxim 12 salarii minime brute lunare.

Dumitru Morhan, preşedintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România este în mare încurcătură, după ce a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru înşelăciune de două instanţe sucevene, aşteptând în zilele următoare pronunţarea în recursul înaintat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Faptul că a apelat la această ultimă formă de apărare, iniţiind o cerere de ajutor public judiciar, pentru care instanţa suceveană se va pronunţa astăzi, relevă drama prin care trece în aceste zile familia Dumitru şi Domnica Morhan, patroni importanţi altădată în domeniul procesării laptelui şi a prundişului de pe albia râului Suceava, care nu mai au bani pentru a-şi susţine cauzele în instanţe.

Cele mai citite

„E mai bun decât Olaru”. Patronul FCSB pregătește înlocuitorul căpitanului echipei în cazul transferului la Genoa

Darius Olaru ar putea pleca de la FCSB în această iarnă, clubul italian Genoa fiind interesat de serviciile mijlocașului român. Patronul FCSB a declarat...

Radu Drăgușin, gata să joace împotriva lui Wolves după accidentarea din meciul cu Nottingham!

Radu Drăgușin a ieșit accidentat în finalul partidei dintre Nottingham Forest și Tottenham, pierdută de londonezi cu 1-0, dar jurnaliștii englezi anunță că fundașul...

Dorit de Real Madrid. Campioana Spaniei și-a stabilit prima țintă pentru perioada de mercato

Dejan Huijsen, fundașul central de doar 19 ani al celor de la Bournemouth, este pe radarul lui Real Madrid, conform presei spaniole. Madrilenii, confruntați...
Ultima oră
Pe aceeași temă