Instalarea americanilor la Mihail Kogalniceanu a devenit certitudine. MK, asa cum numesc comuna viitorii locuitori, se pregateste intens sa se ridice la nivelul celor de prin Europa. Nu de alta, dar nu se doreste ca oaspetii de dincolo de Ocean sa comenteze faptul ca nu exista apa curenta si canalizare. Primarul, fost aviator, ii cunoaste pe americani pentru ca a lucrat cu ei. Este de notorietate ca romanii se vor invecina curand cu americanii, ca la MK urmeaza sa se nasca o noua asezare in care se va vorbi limba engleza. Noi locuri de munca, un buget indestulat, acestea sunt doar doua dintre consecintele faptului ca, in sfarsit, au venit americanii.
Toti locuitorii din Mihail Kogalniceanu asteapta cu interes venirea americanilor. Se emit fel de fel de pareri cu privire la ce urmeaza sa se intample in viitorul foarte apropiat. Venirea americanilor nu mai este asteptata ca in ’40, cand ar fi trebuit sa ne apere de "binele" oferit, cu prisosinta, de sovietici si oranduirea lor. Acum lucrurile stau cu totul altfel. Apropiata venire a americanilor este, pentru autoritati si locuitori, evenimentul sezonului. "Americanii au venit deja. Este vorba despre o firma care vrea sa concesioneze alimentarea cu apa si canalizarea comunei, asa cum au procedat si la Medgidia. Se doreste administrarea zonala a tot ce tine de aceasta problema. Din nefericire, consilierii se opun. Din cei opt reprezentanti ai PSD, trei au ales sa fie independenti iar sapte reprezinta Alianta D.A. Nu pot beneficia de sustinerea majoritatii. Sunt probleme mari cu apa, dar am reusit sa contorizam toate gospodariile. Concesiunea ar insemna, in prima faza, facturi cu valoare mai mica iar in perspectiva, administratia locala ar deveni proprietarul celor doua retele", a declarat primarul Valer Iosif Muresan.
Drumuri noi
Proiectele administratiei locale vizeaza, de asemenea, reabilitarea drumurilor. Americanii trebuie sa aiba conditiile pe care le au si acasa: latime de sase metri si trotuare pavate cu dale. "Proiectul legat de realizarea retelei de apa este estimat la 11 milioane de euro. Cel pentru reabilitarea drumurilor a fost evaluat la peste 16 milioane de euro. Data fiind perspectiva, ne-am propus sa modificam planul urbanistic general al comunei. Introducerea terenurilor in intravilan ar insemna mai multi bani pentru proprietarii de teren care au intentia sa vanda", a spus edilul comunei Mihail Kogalniceanu. Pentru realizarea proiectelor, dar mai ales pentru a avea siguranta ca vor fi eligibile, administratia locala a angajat o firma specializata. Doar asa exista posibilitatea ca o parte din sumele alocate Romaniei de Uniunea Europeana sa ajunga la MK. "Strategia de dezvoltare locala este in faza finala de elaborare. Sper ca la sfarsitul anului sa apara si primii bani. Ne propunem sa infiintam un camin pentru batrani in locatia in care a functionat scoala catolica. Mai avem un proiect pentru rampa de selectie a deseurilor. Este una dintre cerintele UE si trebuie sa ne aliniem normelor. Avem bani pentru finantarea studiului de fezabilitate. Un alt proiect vizeaza regularizarea cursului paraului Agicabul. Malurile vor fi pavate cu dale si poate asa locuitorii nu vor mai arunca gunoiul in vad. Noi nu am avut probleme cu inundatiile, dar este o masura prin care impunem un anumit comportament", a mai spus Valer Iosif Muresan.
Centru de permanenta
Asistenta medicala este o alta prioritate a administratiei locale. Primarul a purtat discutii cu reprezentantii institutiilor abilitate care au acceptat, in principiu, sa plateasca salariile medicilor. Un centru de permanenta ar rezolva problemele localnicilor care astfel nu vor mai fi nevoiti ca pentru orice afectiune minora sa bata drumul pana la Constanta. Din bugetul local urmeaza sa se plateasca salariile asistentilor care vor lucra in centru. "Am finalizat lucrarile legate de iluminatul public. Mihail Kogalniceanu arata noaptea ca Las Vegasul", a spus, zambind, Valer Muresan. Americanii se vor simti astfel mai aproape de casa, dar nu au cum sa nu constate ca din alte puncte de vedere diferenta este ca de la cer la pamant.
Initiativa locala, sub asteptari
Instalarea militarilor americani ar fi trebuit sa stimuleze initiativa investitorilor privati. "Ma asteptam ca romanii sa faca ceva… Se pare ca vor veni nemtii, care au mai lucrat cu americanii in Germania. Nu cred ca vor aduce forta de munca din alta parte, asa ca se vor crea locuri de munca pentru localnici. Pana la finalul lui 2008 trebuie sa se finalizeze lucrarile in fosta baza de infanterie, transformata de americani in baza permanenta, investitie estimata la 30-50 de milioane de dolari. Speram ca lucrarile sa implice si angajarea de forta de munca locala", a sustinut primarul comunei Mihail Kogalniceanu. Venirea armatei americane va schimba mult viata localnicilor. Oamenii sunt constienti ca viitorii locuitori vor aduce cu ei obiceiuri noi pe care sunt dispusi sa le asimileze. "Unchiul Sam" va avea un cuvant hotarator in ce priveste viitorul unei localitati constantene al carei destin va fi schimbat de conjunctura mondiala.