O controversata problema de proprietate lasa bugetul local al orasului carasean Bocsa si fondurile Regionalei Timisoara a SNCFR fara cateva zeci de milioane de lei in fiecare luna. Acesta suma trebuie achitata ca si chirie pentru folosinta unui teren, al carui drept de proprietate a facut obiectul mai multor procese.In mod paradoxal, proprietara parcelei respective pare sa primeasca castig de cauza de fiecare data de la acelasi judecator al Tribunalului Caras-Severin, indiferent ca este vorba despre atacarea primei sentinte sau contestatii inaintate de cele doua institutii care apartin statului.
Firma „Creola Prod Serv” SRL a cumparat, in 1997, o suprafata de teren. Conducerea acesteia a solicitat Primariei o autorizatie de constructie. In anul 2003, societatea a dat in judecata Primaria Bocsa si Regionala Timisoara a SNCFR si a cerut ca sentinta in cauza sa oblige cele doua institutii sa-i lase in deplina posesie doua suprafete de teren de 90, respectiv 506 metri patrati.
Pe aceste suprafete, sustine patronatul societatii, exista o platforma care servea odinioara drept statie de autobuz si trec si liniile de cale ferata, in dreptul statiei Vasiova. Instantei i s-a mai solicitat sa oblige Primaria si CFR-ul sa demoleze pe propria cheltuiala constructiile ridicate.
In prima instanta, cauza s-a judecat la Judecatoria Resita. In timpul procesului, instanta a solicitat societatii, la doua termene consecutive, sa precizeze clar ce cere in dosar. Potrivit acestei solicitari, firma a invederat ca, pe langa o actiune posesorie (care apara starea de fapt a posesiei), solicita si obligarea paratelor la plata unei chirii lunare pentru folosinta terenului, de 4.000 RON Primaria, respectiv 10.000 RON CFR, cu precizarea ca SC „Creola” renunta la obligarea achitarii de catre administratia locala a despagubirilor.
Desi instanta a cerut elaborarea unei expertize menite sa delimiteze clar proprietatea si a solicitat probe care sa dovedeasca data de la care proprietara nu a putut folosi terenul care ii apartinea, reprezentantul firmei a admis ca nu poate face aceasta proba si a renuntat chiar si la expertiza. A adus, in schimb, o expertiza realizata intr-un alt dosar (cel al autorizatiei de constructie) de catre inginerul constructor Teodorescu Viniciu. Judecatoria Resita nu a admis-o ca proba, drept pentru care, in prima instanta, Primaria si CFR-ul au avut castig de cauza, solicitarea firmei fiind respinsa.
A urmat, insa, recursul, la Tribunal. Aici, conducerea SC „Creola” a cerut desfiintarea primei sentinte ca netemeinica si nelegala si a solicitat chirii de 27 milioane lei de la Primaria Bocsa, respectiv 60.720.000 lei de la CFR, sustinand ca prima instanta a confundat o actiune de revendicare cu una de pretentii.
Conform Deciziei civile din 27 iunie 2005, emise de completul de judecata care a avut-o ca presedinte pe judecatoarea Ionescu Teodora Corina, Tribunalul a admis recursul, dupa acceptarea ca proba a expertizei neadmise in prima instanta, si a stabilit ca plata chiriilor sa inceapa din 17 februarie 2004.
Acum, procesul se afla in faza contestarilor in anulare sau la executare atat din partea Primariei Bocsa, cat si din cea a Regionalei Timisoara a SNCFR.
Cert este ca hartuiala in Justitie continua. Fie ca vor sau nu, atat Primaria, cat si CFR sunt periodic executate silit pentru plata chiriei, chiar daca terenul le apartine sau nu. Astfel, Statul Roman plateste lunar peste 30 de milioane lei pentru Primarie, respectiv peste 60 milioane pentru CFR, in zona Garii Bocsa Vasiova.