Pentru cine a intrat în secţiile nemodernizate ale Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa poate părea o glumă că instituţia vrea să racoleze pacienţi din Europa de Vest. Pentru cine a vizitat însă secţiile renovate şi ştie că aici operează medici de renume din Germania, gluma devine serioasă. Şi dacă luăm în consideraţie costul unei operaţii, care este de trei-patru ori mai ieftină în România decât în Germania, gluma tinde să se transforme în realitate.
De altfel, chiar Ministerul Sănătăţii se gândeşte la un astfel de program. Acesta a solicitat, recent, de la Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa, o listă cu unităţile sanitare care ar putea atrage pacienţi din străinătate. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, spune că pe lista de propuneri se află sanatoriile balneare din Techirghiol şi Mangalia, dar şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU).
Doctori din Germania
Din spitalul judeţean, singura secţie care poate face faţă cu succes exigenţelor vest-europene este cea de Chirurgie Cardiovasculară. Inaugurată în iunie 2011, în urma unei investiţii de peste zece milioane de euro, clinica este una dintre cele mai moderne din Europa. Practic, echipamentele medicale de aici se regăsesc şi în spitalele de top din Germania, de exemplu. Secţia are în dotare două inimi artificiale şi două săli de operaţie în oglindă, unde se pot efectua inclusiv transplanturi. Tot din Germania sunt şi medicii. Este vorba despre doctorul Marius Militaru, şef de secţie, român de origine, care a lucrat în ultimii ani într-o clinică de specialitate de acolo. Doctorul este însoţit de o echipă de specialişti cu experienţă în domeniu, foarte buni profesionişti. S-a reîntors să muncească în ţară pe un salariu sensibil mai mic decât în străinătate. El şi echipa au primit însă locuinţe de serviciu de la Consiliul Judeţean Constanţa.
Investiţie de şase milioane euro
Dănuţ Căpăţână, managerul SCJU, spune că şi Clinica de Ortopedie poate atrage pacienţi din străinătate, după ce va fi modernizată. Lucrările de modernizare ar trebuie să fie gata în martie-aprilie. Pentru dotarea secţiei, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a iniţiat un proiect de hotărâre care va fi discutat astăzi, în şedinţă extraordinară. Acesta prevede contractarea unui împrumut în valoare de 6.700.000 euro, pentru achiziţia de echipamente şi aparatură medicală necesare funcţionării Secţiei de Ortopedie a Spitalului de Urgenţă. După reabilitare şi renovare, secţia va avea 53 de paturi, în loc de 45, patru săli de operaţii, sterilizator propriu, o sală de politraumă, echipamente medicale noi şi ultramoderne.
Preţuri mai mici ca în vest
Constantin Dina a precizat că SCJU ar putea lansa oferte către pacienţii străini chiar din luna aprilie. Avantajul, spune el, este constituit de preţ. „Dacă montarea unei proteze cardio costă, în ţările din vestul Europei, între 120.000 şi 200.000 de euro, aceeaşi intervenţie poate fi făcută la Constanţa cu până la 50.000 de euro, inclusiv transportul medical. Exemple similare pot continua şi cu protezările de şold sau alte intervenţii chirurgicale ce pot fi realizate mai ieftin la noi şi de care pacienţii străini sunt interesaţi să beneficieze, în loc să ia avionul de Moscova, Beijing sau Bombai”, a declarat acesta. Firmele de asigurări private pot deconta astfel de operaţii.
Pe lângă cele două secţii, SCJU mai intenţionează să se adreseze şi străinilor care doresc servicii de reproducere asistată şi tratamente de infertilitate, precum şi celor interesaţi de chirurgia plastică şi reparatorie.