-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialSoseaua de centura a Constantei, blocata de… stramosii latini

Soseaua de centura a Constantei, blocata de… stramosii latini

» Soseaua de centura a Constantei ar fi trebuit sa fie inaugurata la inceputul acestei luni.
» Din cauza descoperirilor arheologice si a schimbarilor de la putere, lucrarile bat pasul pe loc.

Pe data de 29 mai 2007, conducerea directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta, reprezentanta prin directorul Jean Paul Tucan, anunta stabilirea provizorie a traseului pe care urma sa treaca viitoarea sosea de centura a Constantei. Tucan spunea ca, daca lucrurile merg bine, lucrarile ar fi putut incepe in octombrie 2007 si ar fi trebuit sa fie finalizate in doi ani, deci chiar in aceste zile. Asa cum s-a intamplat insa in majoritatea proiectelor de infrastructura, lucrurile nu au mers bine. Astfel, dupa doi ani, nu s-a turnat nici macar un metru de asfalt din sosea, iar in ritmul actual nici nu se va intampla acest lucru in viitorul apropiat.
Principala piedica este descoperirea in zona traseului a unor vestigii istorice. Arheologii constanteni cerceteaza cu multa atentie zona Ovidiu-Poiana-Cumpana, scotand zilnic la suprafata vase, ulcioare, opaite, bijuterii sau monede, toate din perioada secolelor II-III dupa Hristos sau secolul II inainte de Hristos. Pe santier au fost detasati zece cercetatori care analizeaza arealul si se ocupa cu clasificarea si impachetarea obiectelor. Arheologul Catalin Dobrinescu a declarat ca echipa de cercetatori este impartita in doua.

 

Unii lucreaza pe portiunea cuprinsa intre km 4±600, unde au scos la suprafata in jur de o suta de gropi rituale din perioada getica. In cel de-al doilea punct, a precizat specialistul, s-a gasit o necropola romana din secolele II-III dupa Hristos. Alaturi de reprezentantii Muzeului National de Istorie si Arheologie Constanta muncesc si cateva zeci de detinuti detasati ai Penitenciarului Poarta Alba.
Cercetatorii au declarat ca intre kilometrul 2 si 5 al soselei, dar si in alte sectoare dintre Ovidiu si Poiana a fost gasit unul dintre cele mai importante situri de pe traseul soselei de centura. Este vorba despre o asezare rurala  care situata la marginea satului Poiana si necropola aferenta asezarii, adica cimitirul. In acest loc este posibil ca in urma cu secole sa fi existat un drum roman care venea de la cetatea Tomis si se indrepta spre satul de la Poiana.

 

Tot aici arheologii constanteni au scos la suprafata vara aceasta si o movila funerara de circa 25 de metri, dar de dimensiuni aplatizate acum din cauza lucrarilor agricole desfasurate de-a lungul a sute de ani. La acea vreme, ei au declarat ca au descoperit zece morminte din secolul II dupa Hristos, morminte de incineratie, cu un inventar destul de bogat, cu cani, opaite. In plus, in tumulul gasit au fost efectuate si inmormantari mai tarzii.
Cercetatorii spun ca spera ca in aproximativ o luna sa termine de sapat in zona necropolei. Dupa aceasta luna, vremea rea nu va permite lucrarile de constructie, care vor fi amanate cel mai probabil pentru primavara anului viitor. soseaua de centura a Constantei va avea regim de autostrada, cu cate doua benzi pe sens si o banda de refugiu. Conform proiectului, lungimea sa totala va fi de 22 km, iar costul total al lucrarilor de executie – de 120 milioane de euro.

Cele mai citite

Ce urmează, după ce s-a încheiat furnizarea de gaz rusesc către Europa, prin Ucraina

Naftogaz din Ucraina a refuzat să-și reînnoiască acordul de tranzit de cinci ani cu Gazprom din Rusia Aprovizionarea Rusiei cu gaz către Europa a scăzut...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...
Ultima oră
Pe aceeași temă