22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Sometra" va reintra in procedurile de obtinere a autorizatiei integrate de mediu

„Sometra” va reintra in procedurile de obtinere a autorizatiei integrate de mediu

Societatea „Sometra” SA din orasul Copsa Mica (judetul Sibiu) va reintra in procedurile de emitere a autorizatiei integrata de mediu, dupa ce a fost inclusa, in luna februarie, intr-un amplu proces de monitorizare referitor la emisiile poluante aparute in zona in urma activitatii industriale. Reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Sibiu au mentionat ca raportul intocmit in urma procesului de monitorizare arata ca problemele de mediu de la Copsa Mica sunt departe de a fi rezolvate si ca, inainte de toate, ele trebuie abordate din toate punctele de vedere, nu doar strict pe problema poluarii.

Zona naturala cu risc inalt de poluare

„La Copsa Mica stim ca avem poluare, iar noi facem tot posibilul pentru ca reprezentantii SC „Sometra” sa duca la indeplinire angajamentele asumate la semnarea contractului de privatizare a companiei. Din '98 incoace, de la privatizare, am tot plimbat hartii si a venit momentul ca reprezentantii companiei sa arate ca sunt interesati sa colaboreze pentru eliminarea poluarii istorice din zona. Abordarile nu se pot limita doar la posibilitatea sau nu a inchiderii combinatului „Sometra”. Asteptam ca si celelalte institutii ale statului, Directia Sanitara, Directia Agricola, Ministerul Administratiei, sa se implice concret in viitorul comunitatii din Copsa Mica si al acestei societati. Noi am atras atentia asupra faptului ca orasul este poluat si in acest sens in studiu exista acum posibilitatea acordarii statutului de zona naturala cu risc inalt de poluare. Acesta va deveni definitoriu pentru toate activitatile sociale si industriale din zona”, a afirmat directorul executiv al ARPM, Dumitru Ungureanu.
Potrivit sursei citate, este momentul ca si celelalte institutii ale statului sa se implice in actiuni concrete de eliminare a poluarii la Copsa Mica.
Astfel, trebuie efectuate sau actualizate studii referitoare la sanatatea populatiei si la modul in care oamenii din zona sunt afectati de poluarea cu metale grele, trebuie efectuate studii cu valoare juridica asupra starii de sanatate a animalelor si evidentierea riscurilor pe care crescatorii locali si le asuma atunci cand deschid o astfel de activitate, si trebuie efectuate studii cu valoare juridica la nivel social, inclusiv in re-orientarea profesionala a celor fara locuri de munca.
„E simplu sa spui ca inchidem „Sometra”, dar aceasta are in proprietate aproape toata infrastructura orasului Copsa Mica. Inchidem „Sometra” si inchidem si retelele de alimentare cu apa, de canalizare si ce mai exista in zona. Acesta nu este o abordare acceptabila, dar pe de alta parte, poluarea trebuie eliminata si asteptam activitati concrete in acest sens din partea administratorilor companiei”, a adaugat Ungureanu.

Termenele-limita pentru efectuarea investitiilor
de mediu – devansate

Societatea nu a avut niciodata autorizatie de mediu si din cauza ca legislatia romaneasca s-a modificat in ultimii ani, fiind armonizata cu legislatia de mediu europeana, iar obtinerea acestui document a devenit obligatorie pentru companie. In urma raportului de monitorizare din februarie si a concluziilor mai putin optimiste ale specialistilor din cadrul Ministerului Mediului, emiterea autorizatiei integrate nu poate fi pusa deocamdata in discutie.
„Sometra” va ramane fara autorizatie pana cand investitiile in tehnologii de productie ecologica, in gestionarea deseurilor periculoase chimic (halda de reziduuri de metale grele) si emisia de pulberi si gaze vor fi aduse la nivelul angajamentelor sumate in cadrul unui nou plan de actiuni pentru reducerea poluarii. Potrivit sefului ARM, in 22 martie, „Sometra” a depus la sediul institutiei o noua varianta a planului, in cadrul caruia termenele-limita stabilite pentru reducerea poluarii sunt devansate cu pana la trei ani, iar sumele investite, pe unitati de timp, sunt sensibil mai mari si mai apropiate de prezent. Societatea se angajeaza sa finalizeze toate investitiile necesare pana in anul 2012 si, cel mai important, sa finalizeze lucrarile privind emisia de pulberi pana la finalul anului 2007.
Totodata, pana in 2011, compania isi propune sa finalizeze investitiile intr-o fabrica noua de productie a acidului sulfuric.

Cele mai citite

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Ucraina participă la un exercițiu NATO pentru testarea sistemelor anti-drone

NATO a încheiat săptămâna aceasta un exercițiu anti-drone major, la care Ucraina a participat pentru prima dată, alianța occidentală încercând să tragă urgent învățăminte...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...
Ultima oră
Pe aceeași temă