1.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Somaj tehnic" la PNA Oradea

„Somaj tehnic” la PNA Oradea

Coruptia lipseste aproape cu desavarsire in judetul Bihor. Aceasta este concluzia care reiese din rezultatele inregistrate de angajatii Serviciului Teritorial Oradea al Parchetului National Anticoruptie, avand in vedere faptul ca, in acest an, doar o singura persoana a fost trimisa in judecata. Este vorba despre un functionar al Primariei Satu-Mare care este acuzat de spalare de bani si trafic de influenta.
In cei aproape trei de la infiintare, PNA Oradea, institutie condusa de catre procurorul Ioan Moldovan, a avut in lucru aproape 300 de cazuri, insa doar 50 de persoane au facut obiectul unei anchete. Doar jumatate din ei au fost cercetati in stare de arest preventiv, restul fiind verificati in libertate. Mai mult, foarte putini au ajuns in final sa fie si condamnati definitiv de instantele de judecata. Fac exceptie ofiterul de politie Alexandru Miclea si un vames din Petea, acuzati de luare de mita si abuz in serviciu. Un alt lucrator de la Directia Vamala, Razvan Ionita, a fost condamnat pentru luare de mita si fals, iar Cornel Matei pentru trafic de influenta, fiind acuzat si condamnat pentru ca a pretins 50.000 de dolari pentru a interveni pe langa niste judecatori de la Curtea Suprema de Justitie. In schimb, singurii magistrati care au facut obiectul unor dosare cercetate de procurorii PNA Oradea, Elena Pop Blaga si Julieta Bulz, au fost achitate, a doua printr-o sentinta definitiva. Un caz care a facut mare valva si cu care se lauda si Serviciul Teritorial al PNA ar fi cel al fostului director al DGFP Bihor, Ioan Lascau. Acesta este judecat pentru nu mai putin de opt infractiuni.
Mai mult, activitatea PNA Oradea a fost criticata inclusiv in auditul Freedom House, mai ales din cauza ca dosarele rezolvate sunt putine la numar, in timp ce institutiile cu potential de coruptie ridicat sunt destul de numeroase in judet, cum ar fi instantele judecatoresti de rang superior sau Vama. Acest lucru este recunoscut, de altfel, si de procurorul Ioan Moldovan. El a gasit si motivele pentru care activitatea Parchetului nu este la standarde mai ridicate, si anume numarul mic de procurori care activeaza in cadrul acestei institutii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă