Universităţile constănţene au început deja pregătirile pentru pentru admiterea din vară. Dacă la unele facultăţi sunt organizate meditaţii pentru viitorii studenţi, la altele profesorii s-au gândit la diverse mijloace de promovare în rândul elevilor din clasele a XII-a. Departamentul de Ştiinţe Fundamentale al Universităţii Maritime anunţă, de exemplu, cursuri de pregătire la matematică, în perioada 31 martie- 31 aprilie. „Elevii participanţi vor încheia un contract cu universitatea. Modulul complet de pregătire constă în 20 de şedinţe, cursanţii având posibilitatea să parcurgă fie întreg modulul, fie jumătate din acesta. Liceenii pot cunoaşte în mod direct oferta educaţională şi materială a universităţii şi pot vizita sălile în care vor fi pregătiţi, discutând cu studenţii şi cu cadrele didactice”, a precizat prorectorul UMC, prof.dr. Eliodor Constantinescu.
Teorie, dar şi activităţi practice
La Facultatea de Ştiinţe Aplicate şi Inginerie din cadrul Universităţii „Ovidius”, începând cu 1 aprilie, profesorii universitari vor începe pregătirea cu liceenii. „Avem un amplu program organizat pentru atragerea viitorilor studenţi ai facultăţii noastre. În fiecare sâmbătă vom începe un program de meditaţii pentru chimie şi fizică, în vederea susţinerii examenului de bacalaureat. Lucrăm foarte mult cu elevii olimpici care vor pleca la olimpiada naţională, ei desfăşurând activităţi practice în cadrul laboratorului nostru. De asemenea, de peste zece ani organizăm acţiunea „Omul, mediu, poluarea”, în care elevii din preuniversitar prezintă referate, postere, lucrări practice şi sunt premiaţi. Ei sunt stimulaţi în acest fel şi cunosc mai bine activitatea academică”, ne-a spus decanul Facultăţii de Ştiinţe Aplicate şi Inginerie, conf.univ.dr Viorica Popescu. Cea mai căutată secţie din cadrul acestei facultăţi este Tehnologia Petrolului şi Petrochimie, urmată de Chimia alimentară.
Vizite în licee şi concursuri speciale
La Facultatea de Construcţii, cadrele didactice merg în licee şi vorbesc elevilor din clasele terminale despre profesia de inginer constructor. În plus, la nivelul facultăţii se organizează, de trei ani, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, concursul „Creativitate şi inovare în construcţii”, cu două secţiuni, una de de referate, pe probleme concrete referitoare la construcţii deosebite realizate în România şi în lume, şi o a doua secţiune, „Casa de vis”, care presupune realizarea unui proiect în cele mai mici detalii, începând cu partea de arhitectură şi continuând cu partea de structură de rezistenţă, compartimentare şi finisaje.
· ”În fiecare sâmbătă vom începe un program de meditaţii pentru chimie şi fizică, în vederea susţinerii examenului de bacalaureat”. Decanul Facultăţii de Ştiinţe Aplicate şi Inginerie, conf. univ. dr. Viorica Popescu.
DEFICIT
Facultăţile tehnice nu au candidaţi
Decanul Facultăţii de Construcţii, prof.univ.dr. Mihai Florea, spune că, în prezent, numărul celor care optează pentru o facultate tehnică este într-un trend descendent. „În urmă cu şase-şapte ani, Facultatea de Construcţii a trecut printr-un maxim de atractivitate. La vremea respectivă am avut şi 1000 de candidaţi la concursul de admitere fără ca numărul de locuri să fie mai mare decât în prezent. În ultimii doi-trei ani, numărul de candidaţi a fost undeva în apropierea cifrei de 200”, apreciază dascălul. În general, trierea studenţilor se face pe parcursul sau imediat după anul I. Unii studenţi renunţă, nereuşind să facă faţă exigenţelor.