Guvernul României este foarte aproape de a rata şansa de a rezolva o bună parte din problemele ţării cu bani de la Uniunea Europeană. Profesorul clujean Vasile Puşcaş, cel care a negociat intrarea României în UE cu autorităţile d ela Bruxelles, susţine că guvernul ar trebui să facă demersurile finale pentru a obţine finanţare pentru câteva proiecte strategice, deoarece perioada de implementare a acestora este de obicei lungă, iar acum ne aflăm dincolo de jumătatea exerciţiului bugetar 2007-2013. „Se observă că în majoritatea programelor operaţionale domină proiectele de mică şi medie anvergură. Or, cele care aduc cea mai mare contribuţie la dezvoltarea României sunt proiectele strategice, cum ar fi cele de infrastructură, mai precis în domeniul transporturilor, al energiei, al mediului, dar şi IT, sau proiectele precum spitalele regionale şi de urgenţă”, a declarat Vasile Puşcaş, care a explicat că fondurile europene sunt o foarte bună sursă de finanţare deoarece proiectele strategice sunt de obicei destul de costisitoare.
Banii au culoare politică
În opinia fostului negociator, guvernul nu a reuşit încă să demareze asemenea proiecte de mare anvergură din cauza speculaţiilor clientelare, a concurenţei neloiale din domeniul investiţiilor publice sau din cauza necorelării programelor de dezvoltare româneşti cu cele europene.
În perioada decembrie 2000-decembrie 2004, Vasile Puscas a fost Ministru Delegat in guvernul Adrian Nastase, Negociator Sef al Romaniei cu Uniunea Europeana. Anul trecut a fostMinistru în Departamentul pentru Afaceri Europene a Guvernul României Anul acesta, Vasile Puscas a fost cooptat în echipa de specialişti a Băncii Transilvania unde va avea rolul de consultat specialist pentru programe europene Pe lângă activitatea de la catedră, Puşcaş este membru fondator al Asociaţiei Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană şi membru al Asociaţiei pentru Dezvoltare Europeană Sustenabilă, Cluj-Napoca.