1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialSlujba la Catedrala Romano-Catolica din Alba Iulia in memoria lui Iancu de...

Slujba la Catedrala Romano-Catolica din Alba Iulia in memoria lui Iancu de Hunedoara

La 550 de ani de la batalia de la Belgrad si moartea lui Iancu de Hunedoara, inmormantat in Catedrala Romano-Catolica din Alba Iulia, ieri au fost depuse jerbe de flori la sarcofagul marelui voievod al Transilvaniei din incinta lacasului de cult. Printre cei care i-au adus un omagiu s-au numarat consulul Ungariei in Romania, Szentpetery Istvan, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Andrei, primarul municipiului Hunedoara, Nicolae Schiau, reprezentanti ai Primariei Alba Iulia, ai CJ Alba si ai Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural.
Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, monseniorul Gyorgy Yakubinyi, a oficiat o slujba de pomenire, in latina si maghiara, in memoria lui Iancu de Hunedoara. Tot pentru a marca implinirea celor 550 de ani de la moartea marelui voievod, la Alba Iulia, are loc, intre 9 si 11 august, un simpozion international, la care participa istorici din Franta, Italia, Marea Britanie, Serbia, Ungaria si Romania. Deschiderea oficiala a discutiilor a fost gazduita, miercuri, de Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, in prezenta presedintelui de onoare al conferintei, academicianul Camil Muresan, a presedintelui manifestarii, acad. Ioan Aurel Pop, si a consulului Ungariei in Romania, Szentpetery Istvan.
In memoria lui Iancu de Hunedoara, vineri, vor fi trase salve de artilerie de catre Garda Cetatii din Alba Iulia. De cinci secole si jumatate, in toate bisericile de rit catolic din lume, zilnic, la ora 12.00, bat clopotele in amintirea marii victorii obtinute de voievodul Transilvaniei impotriva otomanilor, la Belgrad, in 22 iulie 1456.
Printr-o bula papala, emisa pe 6 august 1456, in ziua in care papa a aflat de izbanda lui Iancu de Hunedoara, prin care invazia turcilor spre Europa Centrala a fost oprita pentru 70 de ani, s-a decretat ca, in fiecare zi, „pana la sfarsitul veacurilor”, la ora 12.00, in bisericile catolice sa se traga clopotele, pentru a marca astfel marea victorie antiotomana. Voievodul transilvan a murit insa, la cateva zile dupa victorie, pe 11 august 1456, in tabara de la Zemun, din cauza ciumei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă