1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialSinistratii plecati la munca in strainatate, taiati de pe lista

Sinistratii plecati la munca in strainatate, taiati de pe lista

Donatiile facute de romanii din toata tara, anul trecut, in urma inundatiilor din Banat isi gasesc abia acum destinatarii. Prefectura Timis a decis sa foloseasca cele 12,5 miliarde lei vechi care exista in cont pentru a consolida o parte din casele care au fost afectate de potopul din aprilie 2005. Cu toate acestea, cei care si-au pierdut agoniseala de-o viata si au plecat sa lucreze in strainatate nu vor primi nici un ban de la autoritati.

Sumele pe care intentiona sa le aloce Guvernul pentru reconstructii au ajuns la satele de pe Dunare pentru a-i ajuta pe cei afectati de inundatiile din acest an. Cum autoritatile din Timis nu au primit un raspuns afirmativ de la Bucuresti, au decis sa demareze ceea ce se anuntase deja: folosirea banilor din contul de donatii.

Pentru ca sumele nu ajung la toate cazurile, s-a decis ajutarea a doar 116 familii din cele 347 care au petrecut mai bine de un an si jumatate cu teama ca li se vor prabusi imobilele sau anexele.

Bani pe categorii

Subprefectul Zoltan Marossy a declarat ca familiile au fost impartite in trei categorii. Un numar de 60 dintre acestea vor primi maximum 200 de milioane de lei vechi, in aceasta categorie intrand persoanele care au locuit in containere ori in alte spatii anexe. In a doua categorie vor intra 48 de case care nu au degradari majore, pentru care familiile vor primi maxim 30 de milioane de lei si alte opt familii vor primi sume de pana la 18 milioane lei.

In ultimele luni s-au mai prabusit 20 de case si mai pot ceda si altele. Unele dintre aceste imobile sunt proptite din interior pentru a mentine zidurile in picioare, dar oamenii nu mai pot locui in siguranta in ele. Prefectura a facut o lista cu cei care vor fi ajutati din suma de 12,5 miliarde lei, clasament ce va fi supus si aprobarii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

"Peste 230 de familii au fost scoase de pe aceasta lista pentru ca au primit alte donatii, dar si pentru ca au plecat la munca in strainatate si nu mai locuiesc la aceste case", a mai spus subprefectul.

Institutia Prefectului a pus si conditii fostilor sinistrati: ei trebuie sa dea declaratii cu privire la data aproximativa in care doresc sa inceapa lucrarile (maximum 30 aprilie 2007), daca doresc sa fie ajutati sau vor suporta singuri cheltuielile, daca vor materiale de constructie si de ce fel sa fie acestea. Totodata, pentru fiecare lucrare va fi solicitata o factura pentru a sti unde se duc banii.

Totodata, cei care nu-si pot reface singuri casele pot apela la ajutorul Primariei pentru forta de munca, serviciu platit tot de Prefectura. Conducerea aceleiasi institutii va forma si o comisie de verificare a acestor lucrari.

Localitatile unde exista chiar si acum case in pericol de prabusire sunt Ionel, Otelec, Sculea, Cruceni, Sangeorge, Denta, Manastire, Rudna, Foeni si Ivanda.

Cele mai citite

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...
Ultima oră
Pe aceeași temă