Apropiata integrare europeana nu trebuie sa-i sperie pe banateni si sa-i faca sa creada ca isi vor pierde locurile de munca din cadrul companiilor straine care si-au deschis afaceri in aceasta parte a tarii. Chiar daca se preconizeaza ca micile intreprinderi care lucreaza in sistem lohn isi vor cauta piata in tari cu mana de lucru mai ieftina, dupa momentul 1 ianuarie 2007 raman sa-si continue activitatea in Romania firmele se-rioase si cu prestanta.
Exemplul cel mai relevant este Timisoara, aflata in topul preferintelor companiilor germane, care au investit aici peste o jumatate de miliard de euro. Dintre acestea, doua mari companii isi vor extinde activitatea.
In ciuda previziunilor sumbre conform carora dupa momentul integrarii o mare parte din investitorii straini vor alege alte piete, unde forta de munca este mai ieftina, in Banat investitiile vor cunoaste o reala expansiune. Prezenta de mai bine de sase ani in Banat, compania „Siemens VDO” Romania isi extinde activitatea. Germanii au demarat deja construirea unei fabrici, in care se vor investi nu mai putin de 25 de milioane de euro.
Viitoarea unitate de productie, utilata cu echipamente de ultima ora, se intinde pe o suprafata de 18.000 metri patrati, in care sunt incluse atat spatii de birouri, cat si hala de productie. Estimarile reprezentantilor „Siemens” la Timisoara sunt din cele mai optimiste. „Investitiile planificate pe parcursul a cinci ani vor totaliza circa 60 de milioane de euro, iar modernele linii de productie vor fi destinate productiei de echipamente electronice” a declarat Alina Bratu, responsabil PR al companiei.
„Siemens VDO” si-a inceput activitatea in tara noastra in anul 2000, prima locatie fiind deschisa la Timisoara. Principalul obiect de activitate a fost dezvoltarea de aplicatii software si hardware, integrate in echipamentele electronice folosite in industria constructoare de masini.
„Anul 2006 aduce cu sine o schimbare in portofoliul de activitati, adaugandu-se si productia de componente electronice”, au mai anuntat reprezentantii companiei. „Siemens VDO Automotive” este un furnizor international de componente electronice si mecatronice pentru industria auto. In anul fiscal 2005 (care se incheie la 30 septembrie), aceasta societate a realizat vanzari de aproximativ 9,6 miliarde euro.
„Hella” isi muta activitatea in Timis
O alta companie recunoscuta pe plan international care si-a anuntat deja intentia de a-si reloca o mare parte din unitatile de productie din alte tari in judetul Timis, este „Hella Lighting” Romania. Desi este o companie relativ noua in peisajul mondial al afacerilor, reprezentantii acesteia estimeaza pentru urmatorii ani o crestere accelerata a cifrei de afaceri, odata cu mutarea in judet a unor uni-tati de productie.
„Estimam pentru anul financiar 2007, cuprins intre 1 iunie 2007 si 31 mai 2008, o cifra de afaceri de circa 12 milioane de euro si de 40 de milioane euro un an mai tarziu”, a de-clarat directorul financiar al companiei, Lucian Ilin.
Pana la jumatatea anului viitor, firma, care a inceput sa produca in urma cu o saptamana, va ajunge la o cifra de afaceri de circa 6 milioane de euro. „Cifra de afaceri se va majora pe masura ce o serie de proiecte de realizarea a unor repere vor fi relocate in Romania din Austria, Germania, Finlanda si Mexic. Transferul este determinat de aderarea Roma-niei la Uniunea Europeana si de forta de munca specializata”, a mai afirmat directorul financiar.
Compania, detinuta in proportii egale de „HellaKGAA Hueck&Co” si „Schieffer”, produce sisteme de iluminat si cablaje pentru industria auto pentru marci precum Mercedes, Aprilia, John Deer, urmand ca in scurt timp sa fie transferata la unitatea de productie din Romania si productia de repere pentru JB, Ford, Opel si grupul Volkswagen.
In prezent, „Hella Lighting” Romania detine trei unitati de productie in judetul Timis. Fabrica de la Sannicolau Mare, unitate de testare a produselor, realizeaza cablaje de conectare intre instalatia electrica si caroserie, iar la Lugoj sunt realizate toate reperele sistemului de iluminat cu exceptia lampilor.
Investitia totala in cele doua fabrici s-a ridicat la circa 8 milioane de euro, din care 7,5 milioane euro au fost alocati unitatii din Lugoj. De asemenea, in luna septembrie a fost inaugurata o fabrica la Timisoara, unde se produc senzori de pedale, dispozitive de control al instalatiilor de incalzire, componente pentru faruri cu xenon si diverse alte sisteme electronice de control.
Investitia totala in aceasta unitate, amplasata in vecinatatea soselei de centura si a Aeroportului International Timisoara, s-a ridicat la 12 milioane de euro.