» Reducerea volumului productiei la ArcelorMittal Galati determina aplicarea masurii somajului tehnic.
» Cu toate acestea, sindicalistii intentioneaza sa ceara o majorare a salariilor care au fost "inghetate" in 2008.
Incepand de ieri, 300 de siderurgisti de la ArcelorMittal Galati au intrat in somaj tehnic, prin rotatie. Masura este aplicata pentru tehnologii de la Laminorul de Tabla Groasa nr. 2 (LTG2) si Laminorul de Benzi la Rece (LBR). Principala motivatie a acestei masuri luate de administratia combinatului este scaderea productiei ca urmare a scaderii volumului comenzilor de laminate. Directorul general al ArcelorMittal Galati, Thierry Le Gall, a precizat ca masura trimiterii in somaj tehnic nu le va fi aplicata lucratorilor de la compartimentele de mentenanta ale celor doua laminoare, care in aceasta perioada vor executa lucrari de intretinere-reparatii si modernizari. Masura trimiterii in somaj tehnic a fost determinata atat de scaderea comenzilor de tabla groasa pe piata, cat si de existenta unor deficiente de calitate cauzate de disfunctionalitati in intretinerea si reparatiile utilajelor si in aceea a optimizarii proceselor.
"Tehnologii de la LTG2 si LBR vor pleca acasa prin rotatie, pentru zece zile, perioada in care vor fi platiti cu 85% din salariu si cu sporul de vechime si vor fi scutiti de la plata contributiilor la bugetele de asigurari sociale", a declarat Nelu Macovei, vicepresedintele FSS Metarom Galati. Potrivit declaratiilor directorului general, Thierry Le Gall, pana la sfarsitul anului vor intra in somaj tehnic, prin rotatie, aproximativ 20% din salariatii combinatului.
Pregatiri pentru "dezghetarea" salariilor
Pe fondul acestor masuri de austeritate, sindicatele se pregatesc pentru confruntarea cu administratia combinatului la negocierea contractului colectiv de munca (CCM). Recent, liderii sindicatelor si-au inceput tatonarile prin lansarea in presa locala a intentiilor de a solicita la negocierea CCM o majorare cu 10% a salariilor care au fost inghetate la nivelul negociat la CCM-ul din 2007. Liderul Sindicatului Solidaritatea, Gh. Tiber, este de parere ca, din profiturile incasate pe vremea cand combinatul mergea foarte bine. administratia ArcelorMittal ar putea aloca acum 10-15 milioane de euro pentru aceste majorari salariale. Refuzul administratiei a fost lipsit de echivoc: "Combinatul se afla in continuare intr-o situatie de piata dificila, ceea ce face imposibila marirea salariilor acum sau in urmatoarele luni".
Refuzul ferm al administratiei Arcelor- Mittal i-a convins pe liderii sindicali ca nu au sanse sa obtina ceva la negocierea CCM decat daca vorbesc aceeasi limba. Dupa ce ani de zile s-au certat ca la usa cortului, liderii principalei grupari sindicale, FSS Metarom, si cei de la Sindicatul Solidaritatea si-au inceput consultarile pentru stabilirea obiectivelor sindicatelor la negocierea CCM pentru 2010.
» Skandenberg la varf in metalurgie
O confruntare similara se anunta intre patronat si toate federatiile sindicale din metalurgie, nemultumite de inghetarea salariilor. "Am incercat sa initiem intalniri de negociere, insa nu am primit nici un raspuns. Din punct de vedere legal, acest lucru creeaza premisele declansarii conflictului de interese la nivelul metalurgiei romanesti, dar nu este o solutie tocmai buna acum., a declarat Mircea Scantei, liderul national al FSS Metarom.