15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSibiul rămâne fără teatru

Sibiul rămâne fără teatru

Teatrul sibian a rămas fără sediu, în urma unui proces de retrocedare. Drepturile pro­ce­su­ale au fost cumpărate de la moştenitori de firma Păltiniş Leasing SA, firmă controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, căruia Tribunalul Sibiu i-a acordat câştig de cauză. Potrivit primarului din Sibiu, Klaus Iohannis, teatrul nu poate fi retrocedat în natură din cauza investiţiilor şi extinderilor per­ma­nente suferite de clădirea  veche. Practic, în momentul de faţă suprafaţa teatrului este cu 150% mai mare decât cea iniţială. Contraexpertiza so­li­ci­ta­tă de Păltiniş Leasing şi rea­li­zată de trei experţi spune însă contrariul, iar judecătorii si­bieni o încuviinţează prin hotărâre. Planul Urbanistic Ge­ne­ral prevede în zona Piaţa Unirii-Cazarma 90 construirea unui centru multifuncţional care ar urma să găzduiască săli de teatru şi săli de conferinţe. Cel mai probabil, centrul va fi construit pe actuala parcare de la Cazarma 90. „Nu am discutat cu domnul Carabulea despre această problemă. Probabil că mă va căuta în curând. Oricum, construirea unui asemenea cen­tru nu va fi ieftină deloc.”, a mai spus primarul Sibiului. 

 

O parte din clă­­direa în care func­ţio­nea­ză acum Tea­trul „Radu Stanca” este de ani buni obiec­tul unui proces de retrocedare. Drepturile procesuale au fost cumpărate de la foştii proprietari de firma Păltiniş Leasing SA, firmă controlată de patronul holdingului Atlas­sib, Ilie Carabulea. Iar Tribunalul Sibiu i-a acordat câştig de cauză în procesul de retrocedare. 

Potrivit expertizei primarului municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, teatrul nu poate fi retrocedat în natură din cau­za investiţiilor şi extinde­rilor permanente suferite de clădirea veche. Practic, potri­vit acestei expertize, în momentul de faţă suprafaţa teatrului este cu 150% mai mare decât cea iniţială. Contraexpertiza solicitată de Păltiniş Leasing şi realizată de trei ex­perţi demonstrează însă contrariul, iar judecătorii sibieni o încuviinţează prin hotărâre.

„Această clădire oricum nu corespunde standardelor noas­tre. Dacă hotărârea rămâne în vigoare şi la următoarele instanţe vom avea câţiva ani la dispoziţie până să predăm acest spaţiu. Trebuie să gă­sim o soluţie”, a spus primarul Sibi­ului, Klaus Iohannis. Planul Urbanistic General pre­­vede în zona Piaţa Unirii-Cazarma 90 construirea unui centru multifuncţional care ar urma să găzduiască săli de teatru şi săli de con­fe­­rinţe. Cel mai probabil, cen­trul va fi construit pe actuala parcare de la Cazarma 90. „Nu am discutat cu domnul Carabulea despre această problemă. Probabil că mă va căuta în curând. Oricum, con­struirea unui asemenea centru nu va fi ieftină deloc, însă nu aş exclude un parteneriat public-privat”, a mai spus primarul Sibiului. El nu a dorit să comenteze deciziile instanţelor sibiene care au oferit în natură mai multe imobile în care funcţionează instituţii de genul şcolilor, grădiniţelor şi, mai nou, Tearul „Radu Stanca”. 

 

Trei clădiri pentru Ilie Carabulea

Clădirea în care funcţionează Tea­trul „Radu Stanca” este cea de-a treia clădire din zona centrală obţinută de Ilie Carabulea. Actualul sediu al hotelului Ramada trebuia să fie noul sediu al Primăriei Sibiu, dar a fost cumpărat şi transformat în hotel. Apoi, una din firmele magnatului sibian a cumpărat drepturile procesuale pentru clădirea fostului cinematograf Pacea, unde acum funcţionează un mall.

Cele mai citite

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB Un atac cu...

Institutul Regional de Oncologie din Iași are cabinet de vaccinare anti HPV

A fost deschis primul cabinet de vaccinare anti-HPV din zona Moldovei, situat la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al Institutului Regional...

Românii au prins gustul vieții la țară. „Acela a fost momentul când am decis să facem pasul către sat“

Pandemia i-a împins pe mulți români să se mute în mediul rural, iar trendul continuă și în prezent. Spațiile deschise i-au făcut să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă