Cele două instituţii au adresat câteva recomandări atât instituţiilor publice, dar şi oamenilor, pentru a trece cu bine peste zilele extrem de călduroase.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ieri o atenţionare de cod galben de caniculă. Potrivit acesteia, de astăzi şi până pe 22 iunie vremea va fi călduroasă, local caniculară în cursul după-amiezelor, când se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35-37 de grade.
Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa şi medicii SMURD recomandă ca, acasă şi la birou, să limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură, să acoperiţi ferestrele expuse la soare, să menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis şi să nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 C. De asemenea, aceştia recomandă să aerisiţi camerele dimineaţa devreme sau seara târziu şi să reglaţi aerul condiţionat la 5 C sub temperatura ambientală. Dacă sunteţi pe stradă sau la muncă, este recomandabil să vă deplasaţi în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite. Alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare). „Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare. Consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi (apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri), nu foarte reci, neaşteptând apariţia senzaţiei de sete. Mâncaţi fructe şi legume sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică. Evitaţi deplasările, aglomeraţiile, expunerea la soare şi efortul fizic intens desfăşurat in exterior, între orele 11:00 şi 18:00. Evitaţi băuturile ce conţin cofeină sau zahăr în cantitate mare, întrucât sunt diuretice. Evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi, în special de origine animală. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere). Nu lăsaţi copilul singur în maşină”, mai spun specialiştii ISU.
Sunaţi la 112
În cazul apariţiei simptomelor legate de expunerea la căldură (crampele de căldură, insolaţia, epuizarea, şocul hipertermic), consumaţi lichide, scădeţi temperatura corpului. Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează, sunaţi la 112.