» O cabana de langa Marisel a gazduit a cincea editie a scolii de vara dedicata muzicienilor care canta la instrumentul numit corn
Codrii din Muntii Apuseni au rasunat de sunete de corn, intocmai ca pe vremea vanatorilor organizate de imparatul Francisc Iosif, penultimul suveran al Imperiului Austro-Ungar. Numai ca, de data aceasta, suflatorii in corn nu insoteau vanatorii calare, ci participau la o scoala de vara de profil, organizata de catre Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca si de Uniunea Interpretilor Muzicieni din Romania. La Rusesti, judetul Cluj, in aceste zile au avut loc cursurile de vara dedicate cornistilor. In curtea pensiunii care a gazduit evenimentul cultural, situata pe un petec de gazon de pe malul raului Tarnita, acolo unde padurile de molid si bolovanii coboara amenintator asupra panglicii de asfalt care duce spre inima muntilor, zilnic, au putut fi auzite acorduri din Mozart, din Strauss sau din alti compozitori. Cei 18 cursanti sunt candidati la adminerea din acest an, carora li s-au adaugat fie masteranzi, fie suflatori profesionisti.
Cu totii au asistat la cursuri de tehnica de suflat, cultura muzicala si cantat in ansamblu. Cursurile au fost tinute de prof. univ. dr. Alexandru Marc, cel care a fost si principalul organizator, si de drd. Radu Rusu, prim cornist – asistent la Nashville Symphony Orchestra (SUA). La Rusesti, samabata dupa-amiaza, a avut loc un concert in aer liber la care au participat peste 120 de persoane, printre care si rectorul Academiei de Muzica din Cluj, prof. univ. dr. Adrian Pop si presedintele Academiei, prof. univ. dr. Aurel Marc. "Unul dinte scopurile acestui concert de corn a fost acela de a omagia veteranii cornului, printre care Vasile Oprea, Ioan Munteanu si Daian Lung", a declarat Alexandru Marc.