Unul dintre vamesii destituiti in urma scandalului de la Vama Veche si-a recastigat locul de munca in instanta. Magistratii constanteni au dispus reintegrarea in functie si plata salariilor de la data la care a fost dat afara.
La inceputul acestui an, la Curtea de Apel Constanta, Marian Veres a depus o contestatie in care ataca decizia luata de Agentia Nationala a Vamilor in cazul tigarilor de contrabanda descoperite la intrarea in Mangalia. Astfel, conform actului depus la dosar, in baza Ordinului 8114/21.12.2005, emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Autoritatea Nationala a Vamilor Bucuresti, s-a luat decizia destituirii lui Marian Veres din functia de inspector vamal asistent din cadrul Biroului Vamal Vama Veche, ca sanctiune disciplinara pentru neindeplinirea indatoririlor de serviciu. Prin contestatia depusa, vamesul a cerut anularea ordinului si reintegrarea in functia publica detinuta si plata de despagubiri egale cu salariul de care a fost lipsit. In fapt, Marian Veres lucreaza in punctul de la Vama Veche din anul 1990. Conform fisei postului, el avea atributii de control vamal asupra mijloacelor de transport marfuri ce tranziteaza Punctul de Frontiera Vama Veche, respectiv verificarea documentelor de insotire a marfii, a cartilor de identificare ale persoanelor fizice ce treceau frontiera, prelevarea de probe in cazul existentei unor suspiciuni de prezenta a unor substante interzise (droguri), si anume controlul antidrog, avand in vedere pregatirea profesionala speciala.
Audiati de Comisia de Disciplina
In noaptea de 28 spre 29 septembrie 2005, in urma unui control al politistilor, s-a descoperit, la intrarea in localitatea Mangalia, o cantitate impresionanta de tigari „Plugarul” provenite de la magazinul cu regim duty-free „Alfeus Trade” SRL, aflat in zona Biroului vamal Vama Veche. Marian Veres a declarat ca, la scurt timp de la acest incident, impreuna cu ceilalti colegi de munca, a fost audiat de Serviciul Verificari Interne din cadrul Agentiei Nationale a Vamilor, compartiment care a sesizat Comisia de Disciplina, constituindu-se dosarul de cercetare interna 117/2005. Prin raportul 70928/12.12.2005, comisia a propus sanctionarea disciplinara in forma cea mai severa dispusa de lege, respectiv destituirea din functie. Acuzele au fost aduse la cunostinta vamesilor sanctionati prin referatul 23912/30.11.2005. Referitor la acest act, Marian Veres a reclamat faptul ca ancheta a fost superficiala, fara o minima respectare a prezumtiei de nevinovatie.
Acuzati de neglijenta in serviciu
In ordin s-a specificat ca vamesul nu si-a respectat atributiile de serviciu, prin neefectuarea controlului fizic al persoanelor ce au tranzitat in perioada de referinta punctul de frontiera, permitand astfel intrarea in tara a unor cantitati foarte mari de tigarete, cu incalcarea regulilor vamale. Totodata, prin neefectuarea unor verificari atente a stocurilor de marfa din magazinul duty-free al SC „Alfeus Trade” SRL, a permis astfel gestionarilor acestuia sa intocmeasca bonuri fictive privind marfurile citate, care atestau vanzarea lor catre persoane care au iesit in afara tarii. Concluzia anchetatorilor a fost ca prin aceste fapte au rezultat atingeri aduse prestigiului autoritatii vamale si, totodata, incalcari ale prevederilor legale referitoare la indatoririle functionarilor publici. Cu toate ca aceste acuze sunt foarte grave, in contestatia inaintata, vamesul a precizat ca ancheta desfasurata de autoritatea vamala nu a probat prin nimic, in mod concret, o legatura de cauzalitate intre scurgerea de marfa din magazinul duty-free in interiorul tarii si incalcarea de catre Marian Veres a atributiilor de serviciu.
Dupa cateva luni de judecata, magistratii Curtii de Apel Constanta au hotarat, la data de 8 iunie a.c., anularea Ordinului 8114/ 21.12.2005 emis de ANV, reintegrarea vamesului in functie si obligarea la plata unor despagubiri reprezentand drepturile salariale cuvenite de la destituire si pana la reintegrare. Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata in termen de 15 zile