4.3 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialScandal cu împuşcături într-un bar din Cotnari

Scandal cu împuşcături într-un bar din Cotnari

În plină perioadă de semănat, agricultorii se confruntă cu cea mai gravă problema – seceta n „Este atât de uscat încât pământul nu poate fi arat şi, la acest moment, arăturile de toamnă ar fi trebuit aproape finalizate , iar ele sunt realizate pe suprafeţe foarte mici”, susţin oficialii Direcţiei Agricole n primarul comunei Moara, Constantin Prodaniuc , unul din fermierii judeţului, susţine că vremea caldă dă frisoane tuturor celor care vor să pregătească terenul agricol pentru anul viitor şi implicit să semene cereale de toamnă

Vremea surprinzător de caldă pentru prima jumătate a acestei luni i-a făcut fericiţi pe mulţi suceveni din diverse motive. Unii au profitat şi şi-au făcut concediile cu întîrziere, dar cu preţuri mici, iar alţii s-au bucurat că nu este dată peste cap strîngerea recoltelor. Totuşi, temperatura ridicată nu este pe placul tuturor, iar cei mai supăraţi sunt fermierii şi micii agricultori care îşi văd viitoarele culturi în pericol sau compromise de-a dreptul.

Mai mult, preţurile la produsele agro-alimentare ar putea creşte din cauza prelungirii perioadei de secetă. Conducerea Direcţiei Agricole susţine că este greu de estimat cu cât s-ar putea majora preţul la pâine, în condiţiile în care preţul la grâu creşte de la o săptămână la alta, iar grâul înseamnă 70 la sută din valoarea produselor de panificaţie. Oficialii Direcţiei nu au nici un motiv de bucurie, seceta prelungită dîndu-le bătăi de cap şi îngrijorări pentru anul agricol ce vine. În plină epocă optimă de semănat, agricultorii se confruntă cu cea mai gravă problema – seceta: pe adâncimea de la 0 la 50 de centimetri pământul este foarte uscat, ducând la imposibilitatea executării arăturilor.

Primarul comunei Moara, Constantin Prodaniuc , unul din fermierii judeţului, susţine că vremea caldă dă frisoane tuturor celor care vor să pregătească terenul agricol pentru anul viitor şi implicit să să semene cereale de toamnă. „Am de arat 150 de ha de teren arabil pe care voi semăna grîu. Deocamdată nu putem intra cu tractoarele la arat dat fiind faptul că solul este foarte uscat. O ploaie zdravănă ne-ar scăpa însă de uscaciunea solului şi ar fi bine să cadă precipitaţii în maxim o săptămână. Întreag judeţul în ce priveşte pregătirea patului germinativ pentru pîinea de anul viitor are de suferit. Cu toţii aşteptăm de pe o zi pe alta că poate o să vină ploaia”, ne-a spus edilul din Moara.

Specialiştii suceveni în agricultură susţin că în judeţ s-a instalat seceta, iar lucrările agricole din campania de toamnă se desfăşoară cu dificultate.

Primarul comunei Grăniceşti, Gheorghe Nuţu ne-a declarat că până în prezent s-a arat aproximativ 15 la sută din cele 3000 de ha destinate arăturilor de toamnă. „Nu intră plugul în pământ de uscat ce este,aşteptăm să plouă . Grâu s-a semănat, dar foarte puţin şi încă mai este mult cartof şi porumb de recoltat”, ne-a spus primarul comunei.

Florica Babias, fermier din localitatea Muşeniţa, ne-a spus că a semănat 20 de ha cu rapiţă, iar cultura a răsărit însă, dacă nu va ploua, cultura ar putea fi compromisă. „Este o secetă cumplită însă dacă nu va ploua cultura nu cred că va rezista. Am păţit aceeaşi situaţie în urmă cu 2 ani, când a fost compromisă o suprafaţă de 50 de ha. Nici cele 50 de ha pentru grâu nu le pot pregăti. Aşteptăm precipitaţiile să putem pregăti terenul”, ne-a spus Florica Babiaş.

Lipsa precipitaţiilor afectează culturile
„Vremea este extrem de caldă pentru luna septembrie, temperaturile înregistrate fiind neobişnuit de mari, cel puţin în ultimii ani. Din păcate, acest lucru prelungeşte seceta care a început să-şi arate colţii în a doua jumătate a verii şi lipsa precipitaţiilor afectează semănăturile. Cea mai gravă situaţie este la rapiţă, unde trebuia deja făcută însămînţarea, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza uscăciunii. În aceste condiţii, cred că viitoarele culturi de rapiţă sînt în mare pericol. Dacă nu plouă cât de curând, asta înseamnă o zi-două-trei, lucrurile vor sta foarte prost. Nici culturile de cereale nu se află într-o situaţie prea bună, neputîndu-se pregăti terenul. Este atât de uscat încât pământul nu poate fi arat şi, la acest moment, arăturile de toamnă ar fi trebuit aproape finalizate, iar ele s-au realizat pe suprafeţe foarte mici.Seceta prelungită aduce doar deservicii agriculturii judeţului şi poate avea repercusiuni serioase pentru anul 2012″, susţin oficialii Direcţiei Agricole Suceava. Dacă începutul verii nu a fost foarte călduros în Suceava , sfîrşitul sezonului cald s-a revanşat şi a oferit temperaturi de-a dreptul caniculare. Şi luna septembrie a continuat în acelaşi registru, termomentrele arătînd frecvent temperaturi medii de 25-28 de grade. De asemenea, nu a mai plouat serios de peste o lună, astfel încît anul agricol viitor nu începe sub auspicii prea favorabile.

 

Cele mai citite

Tranzacția E.ON Energie România – MVM, în vizorul autorităților române

Ministrul Energiei asigură că interesele naționale vor fi prioritare Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM nu...

Escrocherie turistică în Satu Mare: Treizeci de turiști păgubiți

Grupul a formulat o plângere penală colectivă, depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare Treizeci de persoane, inclusiv doi minori, care au plătit...

Update: Tragedie aviatică în Coreea de Sud: cel puțin 167 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 167 de persoane au murit, după ce un avion de linie...
Ultima oră
Pe aceeași temă