După două săptămâni în care zeci de mii de gălăţeni au fost ţinuţi în frig, cu caloriferele abia dezmorţite, ca pe vremea comuniştilor, fiind astfel şantajaţi de municipalitate pentru a plăti cât mai mult în contul datoriilor la întreţinere, primăria şi-a recunoscut înfrângerea şi a mărit parametrii agentului termic.
În urmă cu douăsprezece zile, regia locală Apaterm SA anunţa reducerea diferenţiată a parametrilor agentului termic, în funcţie de datoriile asociaţiilor la facturile la încălzire. În această perioadă, agentul termic a fost furnizat cu temperatura de 42 de grade Celsius de la 59 de puncte termice care au arondate instituţii medicale şi de învăţământ şi 164 de asociaţii de proprietari fără datorii, cu 38 de grade Celsius de la 46 de puncte termice care au arondate 393 de asociaţii de proprietari cu datorii şi cu doar 36 de grade Celsius de la punctele termice care au arondate 159 de asociaţii de proprietari cu datorii foarte mari. Apa caldă menajeră a fost furnizată numai la punctele termice la care sunt racordate asociaţii fără datorii, în intervalul orar 06.00 – 22.00.
Rezultatul acestei măsuri a fost încasarea, în primele două zile ale acestei săptămâni a unui „vârf” al încasărilor de 270.000 de lei, care reprezintă 0,29% din totalul datoriilor celor 159 de asociaţii mari datornice, care datorează către Apaterm 93 de milioane de lei. Cum sfârşitul de săptămână se anunţă pentru zona Galaţiului ca fiind unul cu ger, ninsoare abundentă şi viscol cu viteza vântului de până la 70 km/h, iar măsura de restricţionare nu are o prea mare eficienţă, conducerea regiei Apaterm SA a anunţat mărirea parametrilor agentului termic. „Apaterm şi SC Electrocentrale anunţă că furnizarea de agent termic în sistemul centralizat revine la parametrii optimi pentru această perioadă: temperatura de 90 de grade Celsius şi un debit de 4.000 de metri cubi”, se spune în comunicatul Apaterm SA.
Bun-platnicii din 39 de asociaţii rămân în ger
De revenirea la condiţiile normale de furnizare a agentului termic nu beneficiază însă proprietarii care au facturile plătite la zi, dar sunt captivi în cele 39 de asociaţii care au datorii mari către Apaterm SA. Aceştia nu primesc deloc căldură.
,,Precizăm că măsura de debranşare a acelor asociaţii de proprietari care, din cauza faptului că nu au făcut nicio plată sau au plătit sume foarte mici, rămâne în vigoare, pentru a determina achitarea facturilor restante, care în numeroase cazuri au peste 10 ani vechime. Reamintim faptul că, de la începutul sezonului rece şi până acum, în ciuda faptului că înregistrau, însumat, datorii de aproximativ 2 milioane de euro, 39 de asociaţii au achitat doar 30.000 de lei, adică aproximativ 5.000 de euro. Dintre acestea, 6 asociaţii nu au achitat niciun leu către Apaterm în ultimele 45 de zile iar alte peste 20 asociaţii au achitat sume de sub 1.000 de lei fiecare, ceea ce a dus la blindarea respectivelor blocuri”, se spune în comunicatul Apaterm SA.
Cazul „C1”
Printre cei care vor suporta gerul, deşi nu au datorii la întreţinere, se află şi proprietarii celor 60 de apartamente din blocul C1, din cartierul Mazepa 1. Este un caz despre care am mai scris. Asociaţia figurează în lista Apaterm cu o datorie de 65.279 lei şi penalităţi în valoare de 24.802 lei. Aceste debite sunt compuse dintr-o datorie de 54.000 lei şi penalităţi de 5.000 lei acumulate de la singur apartament şi penalităţi de 6.000 lei de la celălalt apartament. Asociaţia a acţionat în instanţă cei doi proprietari datornici, apartamentele au fost vândute, dar pentru că cel care datora la întreţinere 59.000 de lei mai avea şi datorii către o bancă, instanţa a hotărât orientarea banilor către banca creditoare. Cam la fel s-a întâmplat în celălalt caz. Noii proprietari ai celor două apartamente nu au vreo obligaţie în ce priveşte acele restanţe. Aşa se face că un bloc în care toţi proprietarii sunt cu plata facturilor la zi, a fost debranşat.