» Satenilor din Oancea le-a fost nationalizata Balta sovarca pentru a doua oara, pentru ca este afacerea lui Alexandru Santion, uns de PSD la sefia DADR Galati.
» Fostul presedinte al Comisiei Nationale pentru Administrarea Fondului Piscicol i-a santajat pe sateni, pentru a da in arenda, aceluiasi Santion, suprafetele de balta ce urmau sa le fie retrocedate.
193 de sateni din comuna galateana Oancea nu isi pot primi suprafetele de balta pe care le-au mostenit de la parinti, din cauza ca pe balta lor a pus mana actualul sef al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati (DADR), Alexandru Santion (PSD). Pe vremea colectivizarii, satenilor din Oancea si Vladesti le-au fost confiscate nu numai pamanturile, ci si peste 400 hectare de balta. Adica baltile sovarca si Maicas. Le-a fost luata una din ocupatiile prin care isi asigurau traiul de fiecare zi, pescuitul.
Dupa ’90, satenii au tot incercat sa intre in proprietatea suprafetelor de balta, pentru care au acte. Fie certificate de la Arhivele Nationale, fie contracte de vanzare-cumparare. In anii ’60, baltile sovarca si Maicas au devenit exploatari piscicole. Dupa ’90, cele doua exploatari piscicole au intrat in posesia clientelei politice. Balta sovarca, din Oancea, a ajuns in exploatarea SC Singama SRL, la care, pana in ianuarie 2009, a fost administrator Alexandru Santion. A cedat actiunile si functia sotiei sale, dupa ce in ianuarie a fost numit de PSD director la DADR Galati.
Au cumparat activele, nu si luciul de apa
Cei trei asociati, Alexandru Santion, Garofita Tepelus si Coca Statescu, au cumparat in 2001, activele fostei exploatari piscicole sovarca. Diguri, acareturi, instalatii, dar nu si balta. Din 2002, au obtinut concesionarea a 260 ha, din care 244 ha luciu de apa. Cealalta balta, Balta Maicas, din Vladesti, este exploatata de SC Zatun SA, al carui administrator este Dumitru Bujoreanu. Zatun SA era cunoscuta ca firma lui Marius Necula, fost subprefect si prefect PSD in perioada 2000-2004, in prezent senator PDL. Acum, la declaratiile de interese ale senatorului Necula nu mai apar nici actiuni la Zatun SA, nici actiuni la alta societate comerciala. Nici Singama SRL, nici Zatun SA nu erau proprietare ale luciului de apa. Concesionasera suprafetele de balta de la ADS.
Drept de proprietate reconstituit
In iulie 2007, Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galati a aprobat decizia comisiei locale si a reconstituit drepturile de proprietate a 193 de sateni din Oancea si 45 din Vladesti, care aveau de primit 331 ha de balta. A fost reconstituit si dreptul de proprietate al Primariei Oancea, pentru 100 hectare de balta. Se stabilise ca, pe data de 25 octombrie 2007, reprezentantii Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol sa predea Primariei Oancea baltile Maicas si sovarca. Dupa aceea ar fi urmat ca Primaria Oancea sa ii puna in posesie pe sateni. Numai ca au inceput manevrele de culise, pentru impiedicarea retrocedarilor. Reprezentantul CNAFP, Catalin Galan, a venit la Oancea numai cu protocolul de predare a Baltii Maicas, explicand ca, din "ratiuni tehnice", protocolul pentru Balta sovarca urmeaza sa fie semnat a doua zi.
Pe 26 octombrie. A doua zi, cand ar fi trebuit sa aiba loc predarea, Alexandru Santion a reusit blocarea transferului baltii. Mai intai, printr-o ordonanta prezidentiala obtinuta de la Judecatoria Targu Bujor. Apoi, prin deschiderea unei actiuni in instanta, prin care cerea ca satenilor sa le fie retrocedate suprafetele pe alt amplasament, adica arabil in loc de balta, sau sa le fie platite despagubiri. Adica, bani din impozitele platite de noi. Nu e deloc intamplator faptul ca pe 25.10.2007 reprezentantul CNAFP a facut doar o predare partiala, dandu-i timp lui Santion sa blocheze retrocedarea. Intre seful CNAFP si Santion functionau anumite legaturi. Satenii au fost santajati chiar de presedintele de atunci al CNAFP, Corneliu Popescu, seful unei companii nationale, care le-a cerut sa ii dea lui Santion, in arenda, suprafetele de balta pe care urmau sa primeasca prin retrocedare.
"Tinta" santajului a fost Anghelina Ceacu, care s-a nascut la Oancea, dar locuieste de zeci de ani in Grecia si este considerata un lider de opinie al satenilor ce isi revendica suprafetele de balta.
Troc propus de autoritati
Pe 17 octombrie 2007, Anghelina Ceacu a mers la seful CNAFP, pentru a obtine un exemplar al hotararii in baza careia, pe 25 octombrie, urma sa se faca predarea baltilor de la CNAFP catre Primaria Oancea. A obtinut hartia, dar tot atunci seful CNAFP i-a propus trocul: "Am plecat, dar dumnealui a venit dupa mine, pe hol si m-a tras intr-un colt si mi-a dat doua biletele, unul pentru sovarca, pentru Santion, iar celalalt pentru Bujoreanu. Sa ma duc la sovarca, la domnul Santion, sa transez eu cu el ca sa ii dau in arenda suprafata de balta, ca o sa-mi dea si el mie 15-20 kg de peste pe an si vreun milion, doua. La fel sa ma duc si la Bujoreanu, sa fac la fel", ne-a povestit Anghelina Ceacu. Acum, dupa predarea partiala "executata" de presedintele CNAFP, pentru a-l ajuta pe Santion sa blocheze retrocedarea, este clar si mesajul primit pe sateni: daca dati suprafetele in arenda lui Santion si Bujoreanu, va veti primi baltile. Daca nu, nu!
» Litigiu in instanta
In prezent, retrocedarea baltilor Maicas si Sovarca, care era hotarata de Prefectura Galati si parea o simpla chestiune procedurala, este subiectul unei dispute in justitie. Cel care refuza aplicarea Legii Fondului Funciar si le-a luat balta satenilor din Oancea, Alexandru Santion, a fost numit sef la Directia Agricola. Spune ca nu mai are nici o legatura cu acea afacere, pentru ca a cedat actiunile sotiei sale. Dar asteapta ca ministrul Sarbu sa promoveze o hotarare de guvern de care se vorbeste in ultimele saptamani, pentru ca ADS sa vanda concesionarilor suprafetele din contract. La un pret modic.