3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialSangele, produs de contrabanda

Sangele, produs de contrabanda

» Rudele bolnavilor sustin ca au sute de donatori, in timp ce la centrele de transfuzii nu apar mai mult de zece.

» Indiferenta si superficialitatea medicilor fac ca persoanelor spitalizate sa li se amane sansa la viata.

» Pacientii acuza ca sangele pe care il doneaza nu ajunge la bolnavii trecuti pe fise.

 

Se pare ca medicii au puterea de a decide cine sa traiasca. Aceasta este parerea constantenilor care au rude internate in spitalele romanesti. Familiile bolnavilor sustin ca, desi aduc un numar mare de donatori, pungile de sange nu ajung intotdeauna la bolnavul trecut pe fisa. Pe de alta parte, oficialii Centrului de Transfuzii Sanguine sustin ca nu toate produsele recoltate sunt bune de transfuzat. Analizele amanuntite trimit la incinerat o parte din sangele recoltat. In aceste conditii, nu este de mirare ca nici pacientii, nici oficialii centrului de transfuzii nu sunt multumiti de modul cum decurg lucrurile. Din pacate, rezolvarea problemei nu este simpla, mai ales ca numarul de donatori este insuficient fata de nevoile institutiei.

 

Familiile disperate care au nevoie de sange pentru una dintre rude, aflata in spital, intocmesc declaratii false pentru obtinerea unei cantitati mai mari de produse transfuzabile. Medicii solicita Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Constanta cel putin numarul de pungi corespunzator donatorilor declarati de familie, fapt pentru care activitatea unitatii de recoltare este data peste cap.

"Ne confruntam des cu astfel de situatii in care rudele incearca sa obtina mai multe produse de la noi si declara ca au mai multi donatori, insa nu ne lasam influentati si ne bazam doar pe evidentele noastre. Am avut un caz in care, pentru un pacient internat la Fundeni, familia a declarat ca a adunat 120 de donatori, in timp ce la noi au venit doar trei voluntari", a declarat directorul CRTS Constanta, dr. Alina Dobrota. Directorul centrului a adaugat faptul ca nu sunt luate masuri impotriva acestor practici pentru ca este de inteles situatia prin care trec rudele si presiunea la care sunt supuse acestea.

Nu toate pungile de sange recoltate sunt utilizate
Numarul de pungi de sange recoltate nu corespunde de fiecare data cu numarul de pungi ajunse la pacient. Donatorii sunt supusi initial unor analize care sa ateste o stare buna de sanatate. Daca voluntarii nu prezinta nici o afectiune, sunt trimisi mai departe pentru recoltare. Investigatiile amanuntite sunt efectuate dupa recoltarea produsului perfuzabil, cand pot fi depistate alte boli. Din acest motiv, pungile ajung sa fie incinerate. "Familiile bolnavilor nu inteleg ca nu toate pungile recoltate sunt bune. Se intampla ca din cinci pungi doar patru sa poata fi utilizate. De cele mai multe ori trebuie sa trimitem produse catre spitalele din Bucuresti.

 

Oamenii trebuie sa inteleaga ca noi, ca institutie, nu suntem obligati sa facem acest lucru. Atat timp cat familiile se implica si cauta donatori al caror sange corespunde, noi ii ajutam si le asiguram transportul pana la unitatile spitalicesti din capitala. Avem o foarte buna colaborare cu Serviciul Judetean de Ambulanta din Constanta, cu ajutprul caruia asiguram transportul produselor. Drumurile sunt decontate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Spitalele nu-si asuma nicio responsabilitate. Acestea au pacientul internat, primesc sange gratuit, au transportul acestuia asigurat si recoltarea este efectuata la noi. Ei trebuie doar sa intocmeasca o cerere cu datele pacientului, prin care sa solicite ajutorul nostru, care de multe ori este completata cu superficialitate", a declarat dr. Alina Dobrota. Cererile trimise incorect catre CRTS Constanta nu fac decat sa amane tratamentul bolnavului.

Obliga pacientii sa gaseasca donatori
Viata unui pacient nu ar trebui sa stea in puterea familiei de a gasi donatori. "Multe spitale obliga pacientii sa aduca voluntari. In mod normal si corect, ar trebui sa fie semnat un protocol de colaborare cu centrele de transfuzii. Nu toti pacientii pot atrage un numar suficient de donatori, de aceea se si recurge la declararea unui numar mai mare de pungi recoltate", a sustinut dr. Alina Dobrota.

Pe de alta parte, rudele bolnavilor sunt de parere ca, desi aduna donatori, pungile nu ajung intotdeauna la pacient. "stim sigur ca trei persoane au donat pentru mama unei prietene care sufera de leucemie, si erau apte din punctul de vedere al sanatatii, insa la Floreasca, spitalul unde a fost internata pacienta, nu a ajuns nici un produs. Nu mai am incredere in modul in care lucreaza medicii cu aceste produse si nu cred ca ar trebui sa aleaga ei ce pacient trebuie sa traiasca", a declarat Ana-Maria Nicolau, donator.

» Cresc cererile
Oficialii Centrului Regional de Transfuzii din Constanta sunt in permanenta intr-o stare de alerta. Pe stoc exista produse pentru fiecare grupa de sange, insa niciodata nu se poate spune ca este sange suficient. Dr. Alina Dobrota a declarat ca, in medie, in fiecare zi se prezinta la centru aproape 30-40 de donatori. Au fost zile in care nu au trecut pragul institutiei mai mult de 15 persoane.

» Conditii speciale
"Vom face adrese catre toate unitatile sanitare din tara unde am trimis sange, pentru a prezenta conditiile care trebuie respectate in ideea continuarii colaborarii in urmatorul an. Cererile sunt destul de mari, iar cantitatile de produse transfuzabile transportate trebuie limitate. Este nevoie de impunerea unor conditii. Noi am onorat de fiecare data cererile acolo unde am putut, insa nu multi ar sari in ajutorul nostru." Dr. Alina Dobrota

Cele mai citite

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă