22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania a abandonat in balarii granita de est a Uniunii Europene

Romania a abandonat in balarii granita de est a Uniunii Europene

» Autoritatile locale si centrale nu se mai ingrijesc de granita de est a Uniunii Europene.
» O ordonanta de urgenta a guvernului Nastase obliga primarii localitatilor de frontiera sa intretina "fasia" de 22 de metri.
» Edilii spun ca inca nu pot face acest lucru pentru ca nu au banii necesari.

 

Fasia de protectie a granitei de la Prut, care de la 1 ianuarie 2007 este granita de est a Uniunii Europene, ar trebui curatata de balarii, arata, erbicidata si discuita, in toata perioada de vegetatie. Este vorba de o fasie de 22 de metri care se intinde de-a lungul intregii granite cu Republica Moldova si Ucraina. Lucrarile trebuie efectuate de primariile localitatilor de frontiera, aceste obligatii revenindu-le in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 105 din 2001.
Numai ca guvernul Nastase a prevazut doar obligatiile legale, nu si fondurile necesare pentru efectuarea acestor lucrari care sunt costisitoare pentru bugetul unei comune: "In luna martie, fasia de protectie trebuie arata si discuita. In luna aprilie, este prevazut discuitul. In luna mai, este erbicidat si discuit. In iunie, este discuit. In iulie, trebuie erbicidat si discuit. In august, discuit.

 

In septembrie, erbicidat si discuit, iar in octombrie, arat si discuit. Iar pentru aceasta fasie, care este deseori inundata si intelenita, iti trebuie un tractor de mare putere, nu orice tractor. Ne intrebam cu ce bani putem face noi, primarii localitatilor de frontiera, aceste lucrari. Resursele prevazute de la bugetul local pentru aceste lucrari sunt aproape inexistente", ne-a declarat Victor Chiriloaie, primarul comunei galatene Oancea. Pe teritoriul Oancei se afla 7,5 km din granita de la Prut, iar pentru intretinerea fasiei ar fi necesare cam 200 de milioane de lei vechi.
Pentru aceleasi lucrari, primaria comunei Suceveni ar avea nevoie de 170 milioane, iar primariei din Cavadinesti i-ar trebui 230 milioane. Dar la lucrarile agricole de intretinere a fasiei se adauga si alte lucrari la care sunt obligate de OUG 105 primarii ale localitatilor de frontiera. Mai trebuie vopsiti stalpii de frontiera, trebuie cosit un culoar in jurul stalpului de frontiera si trebuie montate placute indicatoare.

 

Practic, pentru efectuarea unor astfel de lucrari si intretinerea lor pe distante de pana la 10 km, ar trebui ca fiecare dintre primariile acestor localitati sa angajeze un "cantonier".
In plus, granita de la Prut are specificul ei. Este pe malul raului. Asa ca mai este necesara amenajarea unor puncte pentru acostarea ambarcatiunilor autoritatilor de frontiera si pescarilor. In aceste puncte ar trebui efectuata o regularizare a malurilor, care, de asemenea, costa.

Autoritatile, nepasatoare
Primarul din Oancea incearca de ani buni sa obtina banii necesari pentru intretinerea "fasiei". Din 2005, a tot incercat si la Ministerul Administratiei, care este autoritate tutelara atat pentru executant, adica administratia locala, cat si pentru beneficiar, adica Politia de Frontiera.
Apoi, primarii localitatilor de frontiera din judetul Galati, Vladesti, Mastacani, Foltesti, Frumusita si Oancea, s-au adresat in scris presedintelui Consiliului Judetului Galati, Eugen Chebac, solicitandu-i sprijinul pentru depunerea unui proiect referitor la managementul lucrarilor de intretinere a fasiei, prin care sa poata fi accesate finantari pentru lucrari si pentru minimele dotari in cadrul programelor Phare CBC ale Uniunii Europene de sustinere financiara a colaborarii transfrontaliere a Romaniei cu Moldova si Ucraina.

Duminica, primarul Victor Chiriloaie s-a intalnit cu un consultant de la Iasi, cu care a discutat despre posibilitatea asocierii tuturor localitatilor de frontiera de la granita de la Prut, pentru asocierea lor in cadrul unui astfel de proiect. Dar si in acest caz rezolvarea problemei nu este simpla pentru ca resursele financiare nu sunt sigure. In plus, nu se intrevede sansa implicarii in rezolvarea acestei probleme a statului roman, in speta a Ministerului Administratiei.

» La noi nimic nu-i sigur…
"Aceste probleme nu sunt rezolvate. De asta ne plangem in stanga si in drepta. Vazand ca nu avem nici un fel de aderenta, o sa incercam sa depunem noi un proiect transfrontalier. Daca nu s-o dori o asociere, o sa merg eu de unul singur si o sa-mi vad de treaba mea. Dar cand depui de unul singur, nu iese treaba." Primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie

Cele mai citite

Monaco a învins-o pe Barcelona! Cine e puștiul minune care a adus victoria

George Ilenikhena, autorul golului de 2-1 în meciul dintre Monaco și Barcelona, a devenit deja un specialist în stabilirea de recorduri. La doar 18 ani,...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă