Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a anuntat ca va demara un control amplu la Primaria municipiului resedinta de judet pentru a verifica cum s-a ajuns in situatia ca mai multe unitati sanitare importante din oras sa fie pierdute prin procese in fata urmasilor fostilor proprietari. Reprezentantul Guvernului in teritoriu nu s-a ferit sa lanseze afirmatii grave, de genul „fals in acte”, acuze care il privesc si pe primarul din Timisoara, Gheorghe Ciuhandu.
Subiectul unitatilor medicale revendicate si pierdute revine permanent in atentia lui Draganescu, dar si a Directiei de Sanatate Publica (DSP). Ieri, prefectul a vorbit despre cazul spatiului ocupat de Sanepid, cladire aflata pe cel mai revendicat bulevard din oras – C. D. Loga. Printr-un „proces cu cantec”, dupa cum l-a catalogat prefectul, sediul unde se aflau laboratoarele institutiei a intrat, anul trecut, pe mana unor persoane de etnie rroma.
In opinia lui Draganescu, in timpul judecarii cauzei, municipalitatea nu a aparat corect cladirea, ba chiar nu a informat corect instanta ca in acel spatiu nu erau birouri administrative, ci laboratoare importante pentru sanatatea populatiei. Decizia instantei a fost, in consecinta, sa dea dreptate urmasilor fostilor proprietari, laboratoarele Sanepid fiind nevoite sa se inghesuie in alt corp de cladire.
Prefectul a sesizat situatii mai grave si in cazul acestor spatii, aflate pe str. Beethoven, colt cu b-dul C. D. Loga. „Fosta si actuala conducere au cerut Primariei date despre starea imobilului de pe Beethoven. Conducerea DSP a primit de trei ori raspuns, in 2004 si 2005, ca sediul nu este revendicat, asa ca oamenii au stat linistiti. In 28 martie 2006 insa, o alta solicitare a DSP a primit alt raspuns, cum ca spatiile sunt revendicate. Raspunsurile au fost semnate de primarul Gheorghe Ciuhandu, de seful Directiei de Patrimoniu, Nicusor Miut, si aveau avizul juristilor”, a spus Draganescu. El banuieste ca toate raspunsurile negative, primite anii precedenti, sunt „fals in acte”. „Primaria a dezinformat o institutie publica. Dosarul retrocedarii curgea din 2002, iar DSP nu a stiut nimic. Acest caz a fost tinut la secret pana a aparut noua lege, care prevede ca despagubirea se face doar in natura”, a adaugat seful Prefecturii.
Primarul municipiului Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, a preferat sa nu comenteze aceste acuzatii, iar replica oficiala arunca vina in ograda Prefecturii. Conform informarii, in 2005, la Primarie nu era inregistrata nici o notificare pentru aceasta adresa.
Prefectura a intarziat raspunsul cu trei ani
„Cladirea a fost revendicata printr-o notificare adresata Prefecturii, inregistrata la aceasta institutie in 19 februarie 2002. Prefectura a transmis, sub semnatura domnului prefect Ovidiu Draganescu, dosarul de revendicare Primariei spre rezolvare doar in 22.09.2005, la mai mult de 3 ani de la inregistrarea notificarii la Prefectura”.
Totusi, nici municipalitatea nu a anuntat DSP despre acest fapt decat in 4 aprilie 2006. Interesant este ca Primaria are obligatia de a transmite lunar Prefecturii un raport cu situatia imobilelor care intra sub jurisdictia legilor retrocedarii, fapt care, se pare, a fost ignorat de ambele institutii.
In timp ce Primaria si Prefectura se cearta pe notificari, actualul proprietar al cladirii, cetateanul german de origine rroma, Cristoph Grand, sustine ca a cumparat imobilul legal pentru a-si aduce familia in Romania. „In urma cu doua luni, am acceptat rugamintea primarului ca angajatii Sanepid sa mai ramana in spatiu. Nici acum nu s-au mutat si vom fi nevoiti sa ii evacuam. Sunt de acord sa ramana in spatiul nostru, dar la chiriile actuale, nu la preturile de acum 20 de ani”, a spus proprietarul.