1.8 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialRetrocedarile decimeaza patrimoniul "Astra" Sibiu

Retrocedarile decimeaza patrimoniul „Astra” Sibiu

Un imobil din Piata Mica a municipiului Sibiu, aflat inca in administrarea Complexului National Muzeal (CNM) „Astra” din Sibiu, a fost retrocedat in instanta familiei care l-a avut in proprietate inainte de anii '50, Mai mult, este posibil ca acesta sa fie scos din patrimoniul institutiei de cultura daca fostii sai proprietari vor solicita retrocedarea acestuia in natura.
Directorul general al CNM „Astra”, Corneliu Bucur, a declarat ca a institutia pe care o conduce a inaintat documentatia asupra situatiei aparute catre Consiliul Judetean, principalul finantator al muzeului, cu solicitarea de a rezerva in 2007 resurse financiare pentru o eventuala despagubire in bani, ce ar putea fi acceptata de catre beneficiarii sentintei de retrocedare. Deocamdata, acestia nu si-au declarat intentiile, iar reprezentantii CNM „Astra” asteapta vesti din partea lor.
„Am aflat zilele trecute ca am pierdut procesul pe care il aveam de mai multi ani cu urmasii familiei lui Ioan Munteanu, unul dintre proprietarii imobilului de la nr. 12, din Piata Mica. Pentru noi este o lovitura, chiar daca ne asteptam la un asemenea rezultat in Justitie. Am incercat toate solutiile legal posibile pentru a pastra imobilul in proprietatea si administrarea noastra, dar s-ar putea ca acest lucru sa nu mai fie posibil in viitor. Procesul s-a incheiat, sentinta de retrocedare este definitiva, dar nu am primit inca nici un semn din partea beneficiarilor acesteia, urmasii familiei Munteanu”, a declarat Bucur.
In cadrul complexului „Astra” imobilul respectiv a fost superb restaurat si revalorizat functional in urma cu zece ani (1996), iar acum adaposteste sediul si laboratoarele Studioului „Astrafilm”, precum si Centrul de Informare si Documentare in Etnologie „Cornel Irimia”, una dintre unitatile paramuzeale infiintate in 1991, sub egida CNM „Astra”.

Retrocedare in natura sau despagubire

Potrivit directorului, istoria drepturilor de proprietate asupra imobilului de la nr. 12 este una destul de incalcita. In anii '50, in perioada nationalizarilor furidunde si a prigoanei impotriva familiilor instarite, casa se afla in proprietatea a doua familii: una de sasi si alta de romani.
Familia proprietarului sas a reusit sa emigreze in Germania, si dupa o vizita efectuata in anii 1990, urmasii acestuia s-au declarat placut impresionati de modul de restaurare a imobilului si de faptul ca acesta gazduieste departamente ale unui muzeu de etnologie. „Urmasii proprietarului sas au renuntat la drepturile lor asupra imobilului, dar am intrat in proces cu urmasii familiei de romani. Acestia au revendicat imobilul, iar procesul s-a incheiat in aceste zile cu o sentinta de retrocedare. Nu este singura situatie de acest gen ce poate afecta patrimoniul muzeului. Au mai fost revendicate si cateva parcele de teren din suprafata Muzeului Satului si am fost anuntat si de reprezentantii comunitatii germane ca isi revendica statutul de proprietari ai Casei Hermes, sediul muzeului”, a adaugat directorul general al CNM „Astra”.

Cele mai citite

David Popovici, inclus în topul celor mai buni zece sportivi din Balcani în 2024

David Popovici, înotătorul român medaliat cu aur și bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, a fost inclus în topul celor mai buni zece...

Dua Lipa și Callum Turner s-au logodit în timpul sărbătorilor de Crăciun

Dua Lipa și Callum Turner s-au logodit în timpul sărbătorilor de Crăciun, confirmând zvonurile care circulau despre relația lor. Dua Lipa și Callum Turner...

Prognoza meteo pentru Anul Nou și luna ianuarie 2025: Vreme mai caldă decât de obicei

Meteorologii au emis o prognoză detaliată pentru perioada sărbătorilor de Anul Nou și pentru luna ianuarie 2025, anunțând temperaturi mai ridicate decât cele normale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă