17.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialRegula haosului in restituirea proprietatilor

Regula haosului in restituirea proprietatilor

Dezbateri aprinse au avut loc la Sibiu intre oficialii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si sefii comisiilor din judetele Ardealului pentru aplicarea legilor proprietatii, in special a Legii 247/2005, ce aduce ultimele modificari in materie de retrocedare a imobilelor nationalizate de comunisti.
Vicepresedintele ANRP, Theodor Nicolescu, a fost supus unui adevarat tir de intrebari si solicitari din partea reprezentantilor autoritatilor judetene din Ardeal, veniti la Sibiu pentru a dezbate aplicarea Legii 247/2005 si a altor norme ale proprietatii. Toata lumea a cazut de acord ca discutiile si rezolvarile ce vor fi gasite pe subiectele „fierbinti”, referitoare la acest subiect, sunt mai mult decat utile.
Rand pe rand, participantii la discutii au supus atentiei celor prezenti probleme de principiu general valabile si altele cu caracter local, specifice judetelor de provenienta, rezultate in urma aplicarii de pana acum a acestei legi: mostenitori testamentari versus mostenitori legali, restituiri „imposibile” catre comunitatile greco-catolice, solicitarile de restituire venite din partea urmasilor unor proprietari abuziv deposedati si proprietatile care au apartinut statului maghiar, dupa Dictatul de la Viena, din 1940, situatia terenurilor fostelor IAS-uri, aflate in multe locuri in litigii ce isi asteapta rezolvarea in instanta, sau statutul terenurilor de sub luciul de ape. Nici probleme tehnice precum lipsa topografilor specialisti pentru reimpartirea pamanturilor nu au fost ocolite.
Cei prezenti la dezbateri au solicitat din partea ANRP raspunsuri si clarificari scrise la problemele cu care se confrunta legate de aplicarea Legii 247/2005, mai ales in cazul numeroaselor litigii ajunse in instantele de judecata si ramase de ani buni acolo pentru solutionare.
Vicepresedintele Theodor Nicolescu a recomandat autoritatilor locale aplicarea Legii 247 cu rigurozitate, dar si in acord cu una din prevederile fundamentale ale Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, ce se refera la respectarea angajamentului luat de autoritatile actuale de a restitui proprietatile nationalizate de comunisti. „Mare parte din problemele semnalate la Sibiu vor primi raspunsuri in scris, altele vor avea ca solutii inclusiv hotarari de Guvern”, a afirmat Nicolescu.
Nu a putut fi stabilit, insa, un orizont de timp pentru a clarifica toate problemele aparute in judetele din Transilvania inca din momentul aplicarii „dupa ureche” a Legii 18/1990, prima norma a retrocedarii proprietatilor nationalizate, dar, pe de alta parte, a creat si nu numar neasteptat de mare de noi „proprietari”.

Cele mai citite

TVA-ul restant la finalul anului 2023 este de 47,2 miliarde lei, din care 79% sunt obligații bugetare restante

Potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor, valoarea totală a TVA-ului restant la 31 decembrie 2023 se ridica la 47,2 miliarde lei. Din această sumă,...

Probleme pentru Miley Cyrus! Vedeta, dată în judecată pentru melodia „Flowers”

Miley Cyrus se confruntă cu un proces legat de presupusa încălcare a drepturilor de autor asupra hitului său „Flowers” din 2023, pe motiv că...

CFR accelerează proiectele de reabilitare: Două linii feroviare, aproape de modernizare

Durata pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor va fi de 72 de luni Compania Națională de Căi Ferate "CFR" S.A a anunțat că două...
Ultima oră
Pe aceeași temă