Mai multi angajati ai Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Mures sustin ca restructurarea si transformarea institutiei a dus doar la taierea sporurilor salariale pe care le incasau angajatii. Este vorba de sume suplimentare acordate pentru deplasarea lor la determinari de noxe, zgomote, calamitati sau in focare de boli transmisibile. Acum, ei nu mai primesc acesti bani, desi lucreaza in aceleasi conditii si chiar in acelasi birou.
Oamenii, suparati pe faptul ca au primit sume simtitor mai mici decat pana acum, au atras atentia asupra problemelor ridicate de asa-zisa restructurare a Directiei de Sanatate Publica, mai precis in legatura cu aparitia serviciilor de programe de sanatate si de asistenta medicala spitaliceasca si prespitaliceasca. Ei sustin ca cele doua servicii nu au spatiu de functionare, persoanele care urmeaza sa lucreze acolo fiind mentinute la actualele locuri de munca, dar fara sporurile de care beneficiaza restul colegilor lor. "Serviciile nu sunt faptic infiintate, nu au medic coordonator si nici birou pentru desfasurarea activitatii. S-a recurs doar la privarea de sporuri salariale de 15 respectiv 22 la suta a asistentilor numiti sa faca parte din aceste servicii", a spus unul dintre angajati.
Salariatii ASP ameninta ca ar putea recurge chiar la instanta pentru a-si face dreptate. Asta, deoarece ei sustin ca trecerea lor de la un compartiment la altul si taierea sporurilor s-a facut fara ca macar sa le fi fost trimisa o decizie in acest sens din partea conducerii institutiei.
"Decizii nu s-au dat si de la 1 ianuarie ni s-au luat si sporurile de conditii deosebite. Suntem tot aici, dar ni s-au taiat sporurile", a declarat Csifo Laszlo, asistent in cadrul compartimentului de medicina muncii.
Salarii mai mici
Potrivit angajatului, taierea sporurilor inseamna un salariu mai mic cu circa 1,5 milioane de lei vechi. El a adaugat chiar ca la momentul in care s-a luat hotararea ca el si alti doi colegi sa plece de la compartimentul de medicina muncii s-a avut in vedere doar faptul ca din 8 persoane doar ei trei erau barbati. "Noi plecam si urmeaza sa ramana cinci persoane", a explicat Csifo Laszlo
Interesant este, insa, ca in timp ce cei circa 10 asistenti din cadrul ASP, ale caror sporuri au fost taiate, statisticiana beneficiaza in continuare de sporuri de conditii deosebite.
Directorul ASP, Silviu Morariu, considera, insa, ca oamenii din subordinea sa fac presiuni atunci cand anunta presa in legatura cu asemenea aspecte. "E o anumita presiune care se face din dorinta de a fi foarte multi pe un domeniu unde se lucreaza putin", a declarat Morariu. Desi a declarat ca asistentii carora de la 1 ianuarie le-au fost taiate sporurile isi vor primi banii retroactiv, a avertizat ca va demara un control riguros al activitatii acestora incepand din martie.
Morariu a recunoscut, totodata, ca nu a trimis nici unuia dintre cei in cauza deciziile individuale privind schimbarea locului de munca de la un compartiment la altul si nici pentru justificarea anularii sporurilor. In ceea ce priveste intrarea efectiva in functiune a celor doua servicii care exista in prezent doar pe hartie, seful institutiei a declarat ca nu dispune de spatii pentru ele, astfel ca prefera sa lase oamenii la vechile lor locuri de munca.