Organizatorii referendumului pentru autonomia Tinutului Secuiesc, desfasurat, in ultima saptamana, la Sovata, in judetul Mures, sunt acuzati ca ar fi falsificat rezultatul final al consultarii populare. Informatia a venit din partea "unui grup de cetateni romani si maghiari ce locuim in orasul Sovata", care a trimis, ieri, o scrisoare de protest in care arata ca mult mai multe persoane ar fi spus "NU" decat cele despre care organizatorii referendumului sustin ca s-au opus autonomiei.
Oamenii il acuza, totodata, pe primarul UDMR al orasului Sovata, Peter Ferenc, care este si vicepresedinte executiv al filialei muresene a Uniunii, ca ar fi chefuit cu autonomistii dupa numararea voturilor. "Protestam fata de aceste rezultate, deoarece consideram ca ele sunt complet deformate fata de realitate si exista si posibilitatea ca organizatorii sa fi falsificat rezultatele in folosul propriu", arata semnatarii scrisorii de protest, emisa presei.
Mai mult, protestatarii sustin ca nu este normal ce s-a intamplat la Sovata. "Cei din Consiliul National Secuiesc au organizat referendumul, ei au umblat cu urnele, ei le-au pazit si tot ei au numarat voturile! Urnele puteau fi deschise oricand, cutiile de carton in care se adunau voturile puteau fi rupte si inlocuite cu altele la fel, iar voturile cu «NU» puteau fi distruse si puse in loc altele cu «DA», apoi cutiile sigilate din nou", au mai mentionat semnatarii scrisorii.
Protestatarii mai reclama faptul ca reprezentantii CNS au ocolit persoanele in legatura cu al caror vot nu erau siguri ca va fi unul favorabil ideii autonomiste, indiferent daca erau unguri sau romani. "Organizatorii ar fi trebuit sa fie impartiali si sa lase fiecare persoana sa voteze dupa cum i-a dictat constiinta, nu sa sugereze raspunsul", mai arata contestatarii referendumului din Secuime. Ei sustin ca inainte de demararea consultarii populatiei, in oras a avut loc o campanie prin care electoratului i se spunea clar sa voteze cu "DA" pentru autonomie.
"Nu dorim ca pe viitor sa intampinam greutati din partea primarului Ferenc Peter si care a spus la toata lumea ca nu este de acord cu cei de la CNS, insa a chefuit impreuna cu organizatorii referendumului la petrecerea de la Centrul «Teleki» din Sovata, dupa ce s-a terminat numaratoarea voturilor", se mai arata in scrisoarea respectiva.
Materialul respectiv a fost trimis presei dupa ce, joi, presedintele interimar al CNS, Imre Fodor, a anuntat ca 99,2 la suta din cei chestionati la Sovata s-au pronuntat in favoarea autonomiei Tinutului Secuiesc. Tot atunci, el a precizat ca la asa-zisul referendum intern din orasul muresean au participat circa 5.250 de persoane, adica 67 la suta din populatia cu drept de vot.
Contactat telefonic, Imre Fodor a respins acuzatiile de fals. "Daca ar fi fost mai multi impotriva, credeti ca asta ar fi schimbat situatia? Sunt puerili, nu am ce sa mai comentez", a spus liderul maghiar. Acesta a admis, insa, ca la Sovata a avut loc si o intalnire a organizatorilor dupa numararea voturilor, dar ca el personal nu a luat parte si nu stie daca la eveniment a fost prezent si primarul Sovatei.