» Rata somajului in doua dintre judetele din sud-estul Romaniei a depasit pragul psihologic de 10%.
» Agentiile judetene de ocupare a fortei au anuntat ca pana la finele anului alte sute de persoane isi vor pierde serviciile.
Galati si Ialomita sunt vedetele negative ale sud-estului in ceea ce priveste numarul de someri. In judetul Ialomita, rata somajului inregistrata la sfarsitul lunii octombrie a fost de 10,3%, fata de 9,6% la finele lunii septembrie, situand judetul pe locul 10 la nivel national. Dintre cele 11.149 de persoane inregistrate in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Ialomita, 6.221 sunt neindemnizate. "Anul 2009 a fost primul an din ultimii cinci, sau chiar mai mult, cand rata somajului nu a scazut pe perioada verii. A crescut continuu de la inceputul anului si pana acum si nu ne asteptam la scaderi intr-un termen foarte scurt", a declarat directorul AJOFM Ialomita, Nicoleta Staicu. Paralel cu cresterea numarului de someri in judet, se constata o scadere accentuata a locurilor de munca vacante oferite de agentii economici, la ora actuala fiind disponibile doar 43 de locuri de munca. In ceea ce priveste disponibilizarile colective, pentru ultimele doua luni ale anului sunt anuntate peste 850 de concedieri, majoritatea din constructii si agricultura, de la 12 societati.
Galati – record negativ
La Galati a fost depasit procentul de 10%, considerat o "bariera psihologica", dupa ce orasul a scapat cu greu de situatia dezastruoasa din 2002-2003, cand era primul pe tara din punctul de vedere al ratei somajului, cu 14,8%. Cu 10,6%, Galatiul se mentine pe locul 6 in "topul" judetelor cu cei mai multi someri, cresterea ratei somajului din ianuarie si pana in octombrie fiind de aproximativ 3%. In cifre absolute, cresterea este la 22.484 de someri, din care 13.216 sunt someri neindemnizati. Evident, criza economica a afectat sectorul privat. Daca la inceputul anului existau 5.710 persoane trimise in somaj, in mare parte din cauza suspendarii sezoniere a activitatii din constructii, intre timp numarul celor trimisi in somaj de intreprinderile mici si mijlocii a crescut la 12.545. Alt indicator al declinului pietei muncii este ca octombrie a fost a 15-a luna de crestere neintrerupta a somajului, dupa ce, timp de cativa ani, la Galati, somajul a fost intr-o continua scadere, de la 14,8% in 2003 la 9,6% in 2004 si 5,7% in 2007.
Maximum 5% in Constanta
Criza continua sa afecteze locurile de munca din judetul Tulcea, unde somajul este de aproape 7%. Cel mai afectat sector este cel al industriei confectiilor. In ultimele luni, au fost inchise mai multe fabrici de profil, din localitatile Tulcea si Macin. Astfel, aproape 3.000 de femei care lucrau in acest judet in industria confectiilor au ramas, in ultimul an, fara locuri de munca. Combinatul de feroaliaje, care a fost inchis la inceputul anului, si-a reluat de curand activitatea, dar nu mai gaseste forta de munca. Constanta sta cel mai bine in zona, cu o rata a somajului de 4,5% la sfarsitul lunii octombrie. Trendul este de crestere, dar specialistii AJOFM spun ca pana la finele anului nu se va depasi valoarea de 5%. In Braila, tot la finele lunii octombrie, rata somajului a fost de 6,8%, iar in judetul Calarasi procentul a fost de 7,2%.