Inundatiile de anul trecut au afectat opt constructii hidrotehnice in judetul Timis si alte patru in Caras-Severin. Valoarea totala a pagubelor provocate constructiilor hidrotehnice apartinand Directiei Apelor Banat a fost estimata la 458,4 miliarde lei vechi. Navala apelor a aprins, insa, scanteia unui scandal de proportii cu privire la digurile care au cedat in fata viiturilor.
Practic, s-a pus sub semnul intrebarii intregul pachet de contracte pentru lucrarile hidrologice incheiate de Ministerul Mediului intre anii 2000-2004, motiv pentru care a fost sesizat Departamentul National Anticoruptie (DNA) cu privire la modul in care au fost amenajate digurile din zonele inundate. Prezent, zilele trecute, la Timisoara, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a criticat, voalat, incetineala cu care se lucreaza la dosarul inundatiilor din 2005.
„Digurile din acte nu se regasesc si pe teren”
Anchetatorii au solicitat Curtii de Conturi mai multe documente privind digurile din zece judete, printre care si judetul Timis. Pana la sfarsitul lunii trecute, DNA nu primise decat documentele referitoare la Bihor, Cluj si Timis, fiind asteptate si rapoartele din celelalte judete.
Inainte de centralizarea datelor culese din teritoriu, se profileaza, deja, o serie de implicatii penale in „afacerea digurilor” a patru firme, respectiv „Apasco”, din Maneciu (Prahova), „Socot” din Targu-Mures, „Repcon” Oradea si „Aquaproiect” SA Bucuresti, pentru care au existat, dupa cum sustin anchetatorii, contracte „cu dedicatie”.
Spre exemplu, „Aquaproiect” era administrata, anul trecut, de o firma numita „Apa Proiect”, la care, printre actionari, se numara si sotia fostului ministru al Mediului din anii 2000-2001, Aurel Constantin Ilie. In perioada 2000-2004, societatea a avut 133 de contracte, in valoare de 136,9 miliarde lei vechi, din care numai 25 au fost obtinute in urma unor licitatii. Dar si acestea au suferit modificari, valoarea lor fiind majorata prin incheierea de procese-verbale de calamitate si suplimentarea fondurilor pentru refacerea obiectivelor distruse.
In aceste conditii, fostul ministru al Apelor, Constantin Ilie, va fi, probabil, audiat in legatura cu atribuirea catre firma condusa de sotia sa a peste 90 la suta din contractele de proiectare pentru digurile care au cedat in Banat. In aceeasi perioada, firma „Repcon” a primit 33 de contracte, in valoare de 6,68 milioane de euro, prin incredintare directa, fara licitatie sau cerere de oferta.
Ancheta referitoare la cele patru societati continua, astfel incat, pana la posibila stabilire a unor potentiali vinovati si eventuala lor sanctionare financiara, banii au fost alocati in totalitate de la bugetul de stat. Acest aspect a fost subliniat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Timisoara, si de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care s-a referit la aceste verificari de anvergura.
„Nu am inca elemente ca s-ar fi solutionat in vreun fel dosarul inundatiilor din Banat. Noi am cerut Parchetului General si DNA verificari in vreo 60 de dosare cu ramificatii in afacerea digurilor, dar am facut si propriile noastre cercetari. Asa am descoperit ca au fost cheltuiti fara acoperire vreo 300 miliarde lei vechi din bugetul anului 2004, pe care am fost nevoit sa-i acopar in 2005 prin elaborarea unui act normativ. Intr-adevar, au fost consemnate o serie de lucrari in documentele oficiale, care nu se regasesc in teritoriu” a declarat ministrul.
Totodata, conducerea DNA a anuntat, zilele trecute, ca ancheta in cazul obtinerii contractelor de executie a lucrarilor de indiguire, precum si a modului in care au fost realizate acestea „se afla in faza premergatoare inceperii urmaririi penale”.