Congresul PSD de duminica s-a vrut a fi si un semnal de descentralizare a deciziilor luate in partid. Aceasta, daca luam in considerare o asa-zisa regionalizare a unei importante structuri de conducere, formata din vicepresedinti. Ramane de vazut daca intentiile fostului si actualului presedinte Mircea Geoana vor schimba ceva in sistemul anacronic de organizare a partidului sau a fost pur si simplu un demers al acestuia prin care a dorit sa impace cat mai multi „vanatori” de functii.
Organizatiile din cele trei regiuni de dezvoltare din Transilvania si Banat ar urma sa fie coordonate de seful „Grupului de la Cluj”, Ioan Rus, in zona Nord-Vest, de presedintele PSD Brasov, Constantin Nita, in Centru si de liderul pesedistilor din Timis, Ilie Sarbu, in Vest. Despre Rus si Sarbu se poate spune ca reprezinta, cat de cat, voci avizate ale partidului.
Nita, in schimb, nu are nici un atuu care sa-i confere statutul de a discuta de la egal la egal cu liderii partidelor de la putere. L-a invins pe liderul PSD Mures, Ovidiu Natea, pentru ca a beneficiat, probabil, de un sprijin mai consistent din partea lui Geoana.
Nici despre Rus si Sarbu nu se poate spune ca au atacat foarte mult puterea. Nu l-am auzit deloc pe Ioan Rus criticandu-l pe Emil Boc sau pe alti lideri ai PD sau PNL. Sarbu i-a mai contrat pe guvernanti, insa, in general, s-a marginit sa critice politica promovata in domeniul agriculturii, singurul domeniu pe care il stapaneste cat de cat.
Intrebarea care se pune este daca acesti oameni pot pune in miscare mecanismul anchilozat in care s-au complacut organizatiile PSD din Transilvania si Banat. La fiecare alegeri, partidul a fost tras in jos de rezultatele obtinute in aceste zone ale tarii.
Este greu de crezut ca se va schimba ceva in viitorul apropiat in privinta perceptiei PSD in ochii acestui electorat. Prin urmare, crearea unei suprastructuri prin care sefii de organizatii judetene urmeaza sa fie „spionati” si verificati de cate un vicepresedinte regional poate fi o piedica creata artificial in calea modernizarii partidului. Aminteste de fostii baroni locali de pe vremea guvernarii PSD, care faceau legea in judetele lor.
Nemaiavand acces la Putere, titulatura de baron a cazut in derizoriu, dar in interiorul partidului liderii regionali sunt adevarati jupani. Ei fac si desfac in zonele pe care le conduc. Acum, „jupaniada” se extinde si mai mult, avand in vedere ca fiecare vicepresedinte regional va coordona sase sau sapte organizatii judetene.
Inevitabil, asa cum apar si lingaii, isi vor face simtita prezenta si conflictele care caracterizeaza, de obicei, astfel de relatii. Poate presedintele PSD Maramures nu il suporta pe seful sau regional, Ioan Rus.
La fel, poate seful de la Mures nu se intelege cu vicepresedintele Nita de la Brasov, lucru foarte posibil, tinand cont de faptul ca cei doi au fost contracandidati la Congres. Linistea de care ar avea nevoie pentru ca PSD sa se poata relansa nevoie in perspectiva urmatoarelor alegeri ar putea fi perturbata de astfel de conflicte.