Conducerea PSD Bihor a trimis cate o adresa Consiliului Judetean si Prefecturii in care solicita suspendarea din functie a primarilor si alesilor care au parasit partidul si au trecut la alte formatiuni politice dupa alegerile generale din 2004. Initial, liderii social-democrati au anuntat ca vor da in judecata fiecare persoana in parte, insa ieri au anuntat ca actiunea lor se indreapta impotriva celor doua institutii.
Presedintele filialei PSD, Mihai Bar, a precizat ca este vorba despre 26 de primari si trei consilieri judeteni, printre care si vicepresedintele CJ, Gavrila Ghilea, care s-a inscris in PD. „Din adresele trimise catre Consiliul Judetean si Prefectura rezulta ca primarii si consilierii judeteni sunt in afara legii”, a adaugat Bar.
Potrivit sursei citate, demersul social-democratilor nu trebuie interpretat ca un santaj sau ca se doreste pedepsirea celor care au plecat din partid. „Exista prin lege posibilitatea sa se intoarca la partidul pe listele caruia a candidat. A nu se intelege ca este un santaj si sa nu intelegeti ca este un razboi. Nu a fost propunerea mea, ci a unui alt coleg si a fost luata de Comitetul Executiv Judetean al partidului”, a mai afirmat liderul PSD din judet.
Bar a completat ca in momentul in care vor avea lista cu datele cu cei 62 de consilieri locali care au parasit formatiunea pe listele careia au candidat la alegeri vor fi incepute demersurile si pentru suspendarea acestora din functii. Deocamdata, insa, social-democratii nu stiu daca ii vor reprimi in partid pe cei care au parasit formatiunea.
Liderul PSD Bihor a mai precizat ca in cazul in care organizatiile locale vor considera benefica reprimirea alesilor in partid, atunci se va proceda in functie de deciziile luate de fiecare organizatie in parte. „E greu de crezut ca cei care se vor intoarce vor fi tratati ca inainte. Insa cei de la organizatiile locale stiu daca mai au nevoie de ei. Daca vor avea sanse la viitoarele alegeri, atunci probabil ca vor fi acceptati. Vrem rezultate la viitoarele alegeri si unii au sanse de reusite mai mari decat actualii presedinti de organizatii locale”, a adaugat Mihai Bar.
In adresele trimise catre CJ si Prefectura, social-democratii au invocat mai multe articole din Legea 393/2004 privind statutul alesilor locali, completata si modificata cu Legea 294/2006 si din Legea 215/2001. „Din interpretarea acestor dispozitii legale rezulta ca alesii locali care au depus o declaratie de apartenenta politica la un alt partid decat cel pe lista caruia au fost alesi isi pierd de drept calitatea de consilieri incepand cu acea data. Apreciem ca din ziua depunerii declaratiilor de apartenenta politica, mandatele lor au incetat de drept”, se arata in adresa trimisa de PSD celor doua institutii de la varful judetului.