Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, conduce una dintre cele mai „grele” institutii din judetul Alba. Laudat de unii, criticat de altii, el a impus o viziune diferita asupra modului in care trebuie sa functioneze Institutia Prefectului. Ne-a raspuns la cateva intrebari despre relatia „tensionata” cu Consiliul Judetean, dar si despre activitatea de la locul de munca
Reporter: Este recunoscut faptul ca Institutia Prefectului si Consiliul Judetean nu colaboreaza asa cum ar trebui. De ce se intampla acest lucru si cum vedeti o relatie mai buna intre cele doua institutii?
Cosmin Covaciu: Prioritar pentru cetateni este functionarea in tandem a celor doua institutii si nu in opozitie. Atat timp, insa, cat Consiliul Judetean nu pune ca interes primordial bunul mers al judetului, ci pe cel de partid, nu putem sa discutam mai mult. Cred, totusi, ca fiecare trebuie sa-si faca treaba mai departe. Ne uitam cu parere de rau cum s-au pierdut doi ani de cand avem un Consiliu Judetean si nu au fost in stare sa ia creditul acela de care se tot vorbeste. Atat timp cat domnul Dumitrel (Ion Dumitrel – presedintele CJ – n.r.) critica Guvernul in mod regulat, dar se bucura de pe urma beneficiilor care vin de la el, mi se pare o atitudine duplicitara. Ori eu nu pot sa colaborez cu un om duplicitar.
R.: Ultima disputa dintre cele doua institutii are ca subiect modul in care s-a constituit bugetul noii comune Bucerdea Granoasa. Ce parere aveti despre acest nou scandal?
C. C.: Propunerea de buget a venit, conform legii, din partea Directiei de Finante si a fost prezentata intr-o sedinta care a avut loc la Consiliul Judetean, la care personal nu am participat si in care Ion Dumitrel nu a avut nimic de obiectat. Raman surprins de faptul ca juristii din Consiliul Judetean nu l-au informat ca este ilegal ce face. Nu raman, insa, surprins de reactiile publice ale dansului in cautarea disperata de imagine pe care o are in ultima vreme. Recunosc ca am prieteni mai multi in PNL. As minti sa nu recunosc acest lucru. Dar asta nu inseamna ca pe primarii din PSD sau din PD nu i-am ajutat. Zilnic ma intalnesc cu primari care spun ca Dumitrel le promite ca face drumul daca trec la PD. La toti primarii le-a spus: „Daca veniti la noi, va facem drumul judetean”.
R: Una dintre cele mai complicate probleme pe care trebuie sa o rezolve Prefectura este finalizarea retrocedarii proprietatilor nationalizate. Care este situatia la ora actuala si cand credeti ca se va incheia?
C. C.: Vom reusi sa o finalizam doar atunci cand vom incepe sa aplicam amenzi usturatoare primarilor. Avem 16.500 de cereri pe Legea 247. Mai avem pe Legea 18 si Legea 1, solicitari care nu au fost rezolvate. Din punctul meu de vedere, pana la 30 septembrie ar trebui sa avem solutionate toate cererile de catre comisiile locale de fond funciar. Dupa care, pana cel mai tarziu in 30 octombrie, ar trebui sa avem solutionate cererile, contestatiile si documentatiile depuse la comisia judeteana. Pana la sfarsitul anului speram sa fie gata punerea in posesie. Dezaprob modul in care s-a realizat punerea in posesie pana acum si as incepe chiar cu municipiul Alba Iulia, unde avem latifundiari de-a dreptul. Sunt 3-4 fosti membri ai comisiei locale de fond funciar care au sute de hectare de teren, in valoare de 3-4 milioane de euro fiecare.
R.: Care este relatia care o aveti cu institutiile deconcentrate si cum apreciati activitatea lor?
C. C.: Avem o relatie buna de colaborare. Le urmarim activitatea indeaproape pentru a raspunde la toate solicitarile care vin din partea cetatenilor. Recent, am demarat o activitate de verificare la toate institutiile deconcentrate pentru a vedea daca respecta termenele de solutionare a solicitarilor cetatenilor, dar si modul in care fac controalele in domeniile lor de activitate. Vom ajunge chiar la reprezentantii firmelor si vom intreba daca s-au facut abuzuri.
R.: Ati demarat o campanie prin care vizati stabilirea unor legaturi cu prefecturi din Franta. Care este scopul si finalitatea acestui demers?
C. C.: Datorita faptului ca sistemul romanesc a fost imprumutat din cel francez, dorim sa facem parteneriate cu prefecturi din Franta, sa facem schimburi de angajati. Scopul este foarte clar. Trebuie sa invatam sa ne comportam european, sa fim cetateni europeni si doar vazand modul in care se comporta la ei acasa, vom putea face acest lucru si noi.
R: Un subiect foarte controversat in aceasta perioada este investitia in exploatarea aurului de la Rosia Montana. Cum vedeti, in calitate de prefect, acest proiect?
C. C.: Investitia de la Rosia Montana este un proiect bun, daca se respecta normele de protectie a mediului. Trebuie, insa, spus un lucru foarte clar. Beneficiile nu vor fi asa de spectaculoase pe cat spera lumea. Vor fi cateva firme de constructii care vor beneficia, dar nu foarte multe. Majoritatea banilor vor merge in echipamente, care nu se cumpara din Romania. Sigur ca Statul Roman prin acea cota parte va castiga niste bani. Trebuie puse in balanta si garantiile pe care le pot oferi ca, dupa finalizarea proiectului, lucrurile vor merge in directia cea buna.
R: Care ar fi alte solutii pentru dezvoltarea zonei Muntilor Apuseni?
C. C.: Din punctul meu de vedere, singurele solutii pentru Muntii Apuseni sunt turismul si obtinerea de produse ecologice. Aici e vorba despre alimente, dar si despre energie. Avem barajul de la Mihoiesti care nu este folosit, avem raul Aries care nu este folosit in cursul inferior. Avem o multime de zone unde s-ar putea produce energie eoliana, pe langa cea hidro. De asemenea, turismul cred ca este o solutie. Incercam sa sprijinim din toate punctele de vedere zona dintre Campeni si Arieseni pentru a se dezvolta turistic. Chiar daca unora li s-a parut hazlie ideea cu olimpiada la Arieseni, dupa aparitiile in presa scrisa si pe televiziune, Arieseniul a inceput sa apara ca destinatie turistica pentru sporturile de iarna pe toate canalele mass-media. Vom continua sa promovam zona si sprijinim acum depunerea de proiecte pentru introducerea apei si a canalizarii pe distanta dintre Arieseni si Campeni.
R: Ce alte investitii credeti ca se pot realiza in judet in perioada urmatoare?
C. C.: Am fost in Germania la evenimentul de infratire a orasului Cugir cu Wasserburg, dupa care am avut intalniri la Nuremberg si la Viena cu doua firme interesate de achizitionarea SC „Metalurgica” SA Cugir. Este vorba despre doua concerne mari din Germania si Austria care si-au exprimat interesul si care, probabil, vor participa la privatizare.
R.: Sunteti un adept al promovarii tinerilor. De ce este nevoie de mai multi tineri in administratie, dar si in alte domenii de activitate?
C. C.: Tinerii reprezinta o mare sansa pentru Romania si cred ca vor avea rolul cel mai important in integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana. Un lucru trist este, insa, faptul ca majoritatea tinerilor bine pregatiti pleaca in strainatate, din cauza lipsei de oportunitati. Cred ca aici un rol important ar trebui sa-l aiba administratiile publice locale, care nu ofera posibilitatea tinerilor de a-si putea construi o locuinta. Prefectura sprijina tinerii si initiativele acestora. Un exemplu foarte bun in acest sens este proiectul de succes pe care l-am finalizat recent, prin care peste 20 de tineri din Alba au invatat de la specialisti in domeniu cum sa intocmeasca proiecte de finantare.
Cosmin Covaciu are 34 de ani si a fost numit la conducerea Institutiei Prefectului in ianuarie 2005. Este casatorit si are o fiica. A urmat cursurile Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca si este specializat in Managementul Calitatii in administratie publica locala. Detine un pachet de 30 la suta din actiunile SC „IPEC” SA, societate cu cifre de afaceri anuale de peste 300 miliarde lei. De asemenea, este actionar cu 50 la suta la SC „Industrial IPEC” SA. Inainte de a fi numit prefect, a fost consilier judetean PNL. A demisionat din acest partid, respectiv din functia de vicepresedinte al PNL Alba, dupa aparitia legii privind depolitizarea prefecturilor.