11.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrimele fracturi în USL apar în vestul ţării

Primele fracturi în USL apar în vestul ţării

O primă fractură majoră în cadrul USL are mari şanse să apară la Timişoara, acolo unde PSD şi PNL nu vor mai colabora la alegerile de peste trei ani.

Dacă în 2012 reprezentanţii celor două partide şi-au împărţit frăţeşte Consiliul Judeţean Timiş, câştigat de Titu Bojin (PSD), respectiv Primăria Timişoara, acolo unde liberalul Nicolae Robu a învins dominaţia PNŢCD, de data aceasta cele două grupări politice au anunţat că vor merge pe drumuri separate.

Primii au mutat social-democraţii, care l-au anunţat pe Nicolae Robu, cu ocazia alegerilor în organizaţia PSD Timişoara desfăşurate la finalul săptămânii trecute, că acest partid vrea să câştige Primăria Timişoara la alegerile locale viitoare.

„Vreau ca PSD Timişoara să câştige primăria în 2016”, a ordonat chiar liderul organizaţiei judeţene a PSD Timiş, Titu Bojin, care este convins că, dacă el a câştigat la Consiliul Judeţean, poate fi obţinută victoria şi în cursa pentru funcţia de primar. Ba mai mult, PSD nu se va da la o parte nici de la un nou mandat în fruntea Consiliului Judeţean Timiş, astfel că cel mai important adversar pentru PNL la Timişoara va fi chiar partidul coleg din alianţa USL.

Acest lucru nu l-a mirat pe actualul primar, Nicolae Robu, care a dat de înţeles că şi PNL Timiş are candidaţi pregătiţi pentru Consiliul Judeţean, condus acum chiar de către Bojin. „Nu cred că e nimic deosebit în declaraţiile făcute la congresul PSD de sâmbătă. PNL are candidaţi la absolut toate funcţiile şi este normal să fie aşa, pentru că altfel am fi un partid neserios. Există multe persoane care aspiră chiar şi la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean”, a parat primarul Timişoarei. Primele semnale în acest sens au venit în luna ianuarie, dar atunci Titu Bojin a spus că PSD se gândeşte să aibă un candidat la Primăria Timişoara doar dacă USL nu va mai exista în 2016. Atunci, Robu i-a replicat ironic: „Mă mir că domnul Bojin s-a apucat aşa târziu să-mi caute contracandidat la primărie. Noi avem trei contracandidaţi la Consiliul Judeţean Timiş”.

PC strică socotelile la Cluj

La Cluj, situaţia este mult mai complicată. Dacă până în anul 2011, doar PSD şi PNL contau, acum în ecuaţie a intervenit şi PC.

Conservatorii au reuşit să atragă doi deputaţi şi au doi primari, precum şi câteva zeci de consilieri locali şi un consilier judeţean. Toţi aceştia au fost aleşi pe cont propriu la alegerile locale de anul trecut, când la Cluj a fost o situaţie schizoidă. La Consiliul Judeţean şi la Consiliul Local Cluj-Napoca, reprezentanţii PC au candidat pe listele USL. În majoritatea celorlalte localităţi din judeţ, conservatorii au candidat împotriva unei foormaţiuni numit USL Cluj, formată doar din PNL şi PSD. În anumite zone, cum ar fi Turda, această divizare a permis victoria PDL. Însă această strategie a obligat cele două partide mari din USL să recunoască importanţa PC. Astfel, PC a primit un colegiu de deputat şi unul de senator în alegerile parlamentare. Chiar dacă au câştigat colegiile, candidaţii conservatori le-au pierdut la redistribuire, însă au reuşit să atragă alţi doi deputaţi, unul ales pe lista PPDD, iar celălalt fost membru PDL.

De asemenea, doi dintre conservatorii clujeni sunt în cărţi pentru a fi numiţi secretari de stat ori şefi de agenţii guvernamentale. Dacă aceste perspective se vor concretiza, PC Cluj va da şah PSD şi PNL, partide care nu au reuşit să îşi impună vreun ministru sau vreun secretar de stat după alegerile parlamentare.

Oricum, creşterea PC are două consecinţe majore. Prima este faptul că la împărţitul funcţiilor publice, PSD şi PNL trebuie să ţină seama şi de PC. Iar cea de-a doua este că în USL se prefigurează o fractură nu doar între PSD şi PNL, ci şi între aceste partide şi PC, pentru că, în Cluj, conservatorii au reuşit să se impună pe cont propriu, nu ca partid-anexă a USL.

Candidaturi separate

Aceste declaraţii trebuie privite în contextul anului preelectoral. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că, deşi nu există probleme în USL, la alegerile pentru Parlamentul European, PSD şi PNL vor merge pe liste separate. Iar logica electorală îi împinge pe politicienii celor două formaţiuni să facă declaraţii bătăioase. Cum PDL este în corzi după Convenţia Naţională care a dus la divizarea evidentă a acestui partid, politicienii din USL au început să îşi caute adversari în celelalte formaţiuni membre ale coaliţiei aflate la putere.

Cele mai citite

Horoscop 21 noiembrie 2024. Berbecii descoperă informații importante

Horoscop 21 noiembrie 2024. Astrele influențează fiecare semn zodiacal în moduri diverse, aducând cu sine atât provocări, cât și momente favorabile pentru reflecție și...

România U21 își află adversarii la Euro 2025! Tragerea la sorți, urnele și șansele tricolorilor

România U21 va participa la al patrulea Campionat European consecutiv, iar tragerea la sorți pentru grupele turneului final va avea loc pe 3 decembrie,...

Departamentul de Justiție al SUA cere vânzarea browserului Chrome de către Google

Departamentul de Justiție al Statelor Unite intenționează să ceară unui judecător federal să oblige Google (Alphabet) să vândă browserul Chrome, într-o mișcare agresivă ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă