16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimarii de la sate, daţi în judecată de profesori

Primarii de la sate, daţi în judecată de profesori

Potrivit legii, personalul didactic din unităţile de învăţământ din mediul rural care nu are domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea şi căruia nu i se poate oferi o locuinţă corespunzătoare, are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport. Cei care ar trebui să se îngrijească de decontarea banilor cadrelor didactice sunt primarii, ei fiind obligaţi prin lege să deconteze naveta profesorilor, care se face în baza biletelor sau a abonamentelor.

Pentru profesori, care au salarii mici, de circa 1.000 de lei, banii sunt singura posibilitate de a ajunge la muncă. Pentru debutanţi, cu salarii şi mai mici, ei reprezintă o adevărată sursă de supravieţuire. Cu toate acestea, dascălii din Amzacea, Dumbrăveni şi Săcele nu şi-au mai ridicat banii pe navetă de câteva luni bune, unii dintre ei, iar alţii de un an şi jumătate. Juristul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) Constanţa, Emilian Avramescu, a declarat că în aceste trei locaţii profesorii se judecă cu primarii de câteva luni. „La Amzacea, spre exemplu, ei se află deja la al treilea proces. Cum nu-şi primesc banii pe câteva luni, cum îi acţionează în instanţă”, a precizat reprezentantul SLSIP. Aşa se face că în momentul de faţă dascălii au de recuperat sume între 300 şi 2.500 lei de persoană. „Le-am dat banii săptămâna trecută”, a declarat primarul din Amzacea, Constantin Radu.

Au dat primăria în judecată

Până la acest moment, a precizat edilul, profesorii au dat în judecată Primăria pentru cele câteva luni de întârziere. „În ianuarie, când făceam bugetul, le dădeam banii, însă acum nu mai avem de unde. Nu avem nimic cu nimeni, dar avem şi noi greutăţile noastre. În plus, trebuie să ne ocupăm de zugrăvit, de cataloage. Este adevărat că m-au dat în judecată de două ori şi se întâr­zie mereu cu decontul, întrucât avem un buget foarte sărac. La ora actuală, trebuie să le dăm celor 22 de profesori navetişti în jur de 7.000 de lei”, a subliniat el. În schimb, la Săcele, primarul Ion Oprea a spus că asigură decontul de foarte mult timp şi că nu este adevărat că ar avea să le dea bani dascălilor. „Noi le asigurăm de foarte mult timp decontarea navetei. Cred că cei de la sindicat nu au situaţia la zi”, a ţinut el să precizeze.

„Nimeni nu ne dă nimic”

Şi primarul din Dumbrăveni, Gheorghe Cenuşă, a reunoscut că dascălii l-au dat în judecată pentru neplata navetei, însă nu are de unde să le dea bani. „Toată lumea vrea câte ceva, dar nimeni nu ne dă nimic. Nouă ne-au dat anul acesta 1,5 miliarde de lei tot bugetul, bani cu care trebuie să asigurăm şi iluminatul public, apa în comună şi multe alte plăţi. Desigur, dacă vor exista bani, le vom da şi profesorilor, pentru că nu avem nimic cu ei, însă deocamdată nu există resurse pentru decontarea transportului”, a precizat edilul. O altă problemă semnalată de el este deficitul de cadre didactice. „La acest moment ne mai trebuie un edu­cator şi două învăţătoare pentru ca procesul educativ să se desfăşoare în condiţii optime. Sperăm ca şi această problemă să se rezolve curând”, a arătat primarul.  

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă