» Municipalitatea galateana a ajuns pe drumuri, dupa ce au fost retrocedate atat imobilul in care isi are sediul, cat si cel in care se afla birourile de la "Starea Civila" si "Casa Casatoriilor".
» Practic, primariei i-au mai ramas cateva birouri si ghisee, la sediul Directiei de Fiscalitate, de la "Romarta Veche" si la Centrul pentru Informarea Cetateanului, de pe strada Fraternitatii.
In anii ’50, pe strada domneasca, la numarul 32, se afla "Grand Hotel", proprietate a familiei Macri, una din marile familii aristocrate ale Galatiului interbelic. Alt imobil al familiei Macri, celebra "Casa cu orga" de la "Parfumul Teilor", era locul unde se intalneau politicieni, diplomati si artisti si a concertat de mai multe ori George Enescu. Dupa ani de procese, mostenitorul Pierre Macri a obtinut mai intai retrocedarea "Casei cu orga", iar in urma cu doi ani i-a fost retrocedat in natura si fostul "Grand Hotel", adica sediul de astazi al primariei. Pentru a evita sa ramana pe drumuri, Primaria Galati a incercat, la randul ei, sa obtina retrocedarea fostului sediu de pe strada Domneasca nr. 51, care fusese cumparat in 1906 de la Societatea Creditul Funciar Urban din Bucuresti. In anii ‘60, imobilul respectiv a intrat in patrimoniul CFR.
Juristii primariei nu au fost in stare sa isi pregateasca apararea si instantele au respins actiunea de revendicare, hotarand ramanerea imobilului la Caile Ferate. Asa ca primaria va ramane in continuare chirias in propriul oras.
Revendicarile grecilor
Sediul "Starii Civile", unde functioneaza si "Casa Casatoriilor", se afla intr-un imobil din centrul orasului, langa Parcul "Mihai Eminescu". Acolo se afla singura sala de sedinte a municipalitatii, unde au loc sedintele de plen ale Consiliului Municipal. Toate imobilele din zona au apartinut Comunitatii Elene si, dupa ce in anii trecuti au fost retrocedate imobilele Cinematografului "Central" si Restaurantului "Olimpic", acum a venit si randul "Starii Civile". Comisia speciala de retrocedare a bunurilor imobile care au apartinut comunitatilor, de la Bucuresti, a hotarat, prin Decizia nr. 212/28.09.2009, si retrocedarea acestui imobil. Pe vremuri, acolo fusese "scoala greceasca de fete".
De fapt, inainte de anii ’50, comunitatea greaca era proprietara unui perimetru din centrul orasului, unde se aflau actuala Biserica Greaca, o scoala primara, cu predare in greaca si romana si un liceu cu predare in latina si franceza, restaurante si o cantina a saracilor. Intre dovezile in sprijinul retrocedarii a fost si un document din 1932, in care primul ministru de la acea vreme, Nicolae Iorga, semna un protocol cu Grecia, in care erau mentionate Biserica Metamorphosis a comunitatii elene din Galati si imobilele cumparate in 1864 in centrul Galatiului, Cafeneaua "Olimpic", Beraria "Astoria", Cinematograful "Central" si mai multe imobile pe strazile Portului, Basarabiei si Sfantul Nicolae. In actualul sediul al Starii Civile, comunitatea elena intentioneaza sa amenajeze birouri, o sala de club pentru membri si pentru repetitiile trupei de dans.
Solutii esuate
Primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, a incercat mai multe variante pentru a asigura municipalitatii un sediu nou, care ar costa 15-20 milioane euro. A intentionat demolarea imobilului de pe strada Domneasca nr. 24, unde putea fi construit noul sediu. Mai intai, i-a interzis Ministerul Culturii demolarea casei de patrimoniu. Acum, imobilul este revendicat, dar nu de mostenitorul legal al fostului proprietar, ci de altcineva. A mai vrut sa cumpere de la RAAPPS Hotelul Faleza, fostul "hotel al partidului" de pe malul Dunarii. Mai nou, aparuse zvonul ca proprietarul Hotelului Turist ar vrea sa il vanda Primariei Galati. Primarul Nicolae a infirmat zvonul, precizand ca Hotelul "Turist" este o cladire cu structura de rezistenta afectata. Ultima varianta a primarului este construirea unui nou sediu pe platoul de la Casa Sindicatelor.