Se spune printre oamenii de presa ca credibilitatea este ca virginitatea: se pierde o singura data. Din pacate pierderea credibilitatii de catre o parte a jurnalistilor arunca o anatema si asupra celor care-si fac meseria corect. De multe ori am fost interpelat, cand era vorba despre derapari de la deontologia profesionala a unor confrati din presa, cu expresia: „voi, jurnalistii”, aruncandu-mi-se in carca fapte savarsite de altii.
Presa in realitate nu este altceva decat o proiectie a societatii romanesti, cu bune si rele. Cu jurnalisti cinstiti si jurnalisti corupti, cu oameni care manuiesc condeiul in beneficiul cititorului si altii care trag sfori folosind institutiile de presa pentru afaceri oculte. Numeroasele deconspirari ale informatorilor infiltrati prin publicatii care se dau drept portdrapel al curateniei morale din Romania, formatori de opinie, fosti activisti PCR sau securisti, au aruncat pana acum o umbra de indoiala asupra presei ca institutie, dar nu au stirbit prea mult credibilitatea acesteia in ochii publicului.
Ieri am aflat cu stupoare Ð nu ca n-am fi stiut pana acum – ca oficial in Romania exista jurnalisti santajisti. In premiera, staff-ul unui trust de presa a fost chemat la Parchet in corpore pentru a fi cercetat intr-un dosar de crima organizata legat tocmai de profesia de jurnalist.
Sase oameni din conducerea trustului Gazeta din Cluj-Napoca sunt invinuiti de santaj in forma continuata si asociere in vederea formarii unui grup infractional. Pana vor fi condamnati, toti jurnalistii implicati beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, dar asta nu inseamna ca scandalul izbucnit la Cluj-Napoca nu va arunca o pata asupra credibilitatii presei dupa principiul: „De unde nu-i foc nu iese fum”.
Presa din Transilvania se afla la un moment de cotitura in relatia sa cu cititorii si autoritatile. Daca jurnalistii cercetati de Parchet nu sunt vinovati? Sa fie doar o inscenare pusa la cale de cativa procurori, politisti si politicieni pentru care jurnalistii de la trustul „Gazeta” au devenit incomozi? Ar putea fi o ipoteza, o scuza buna pentru tagma jurnalistilor.
Pe de alta parte, poate faptele de care sunt acuzati cei sase gazetari sunt reale. Poate intr-adevar trustul de presa „Gazeta”, care cuprindea mai multe saptamanale judetene in Transilvania si un cotidian in Cluj-Napoca, a fost construit prin santaje si taxe de protectie. In acest caz umbra indoielii se rasfrange peste o mare parte a presei din capitala Ardealului.
Daca acuzatiile se dovedesc adevarate, presa primeste o grea lovitura de imagine pentru ca jurnalistii retinuti de Politie nu au fost niste amarati de reporteri, ci personalitati marcante in lumea gazetariei din Cluj-Napoca. Acestia au fost adevarate modele de urmat de catre tinerii jurnalisti, formatori de opinie si lideri intr-o profesie in care credibilitatea inseamna aproape totul.