2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialPremieră de 15.000 € la Balul Operei

Premieră de 15.000 € la Balul Operei

Principala noutate a ediţiei din acest an va fi montarea unei cutii acustice în interiorul operei clujene, pentru ca orchestra să poată concerta chiar pe scenă.

Balul Operei, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România, va bifa ediţia cu numărul 18 în acest an. Dacă în 2012 principala temă a balului o fost cea austriacă, de această dată organizatorii au pregătit o ediţie dedicată în special culturii italiene. Totuşi, chiar dacă la Opera Română din Cluj vor fi prezenţi câţiva invitaţi celebri din domeniu, în frunte chiar cu dirijorul italian David Crescenzi, principala noutate a spectacolului din 2013 va fi amplasarea unei cutii acustice chiar pe scenă. În interiorul ei ar urma să urce orchestra operei clujene, a cărei reprezentaţie va putea fi urmărită, în premieră, de către toţi spectatorii ce vor fi prezenţi în sală. Până acum, aceasta concerta într-o fosă aflată în faţa scenei, însă a 18-a ediţie a Balului Operei va veni cu veşti bune şi pentru orchestra instituţiei clujene. „Această cutie acustică a fost unul dintre visele mele pe care nu am reuşit să le materializez din două motive. În primul rând pentru că nu am fost directorul Operei, iar apoi pentru că nu am avut acces la cei care puteau să facă acest lucru. Cutia acustică va fi din lemn, pentru că dacă va fi construită din plastic nu se aude foarte bine şi va fi demontabilă, deci nu va rămâne permanent acolo. Efortul pentru realizarea ei nu va fi deloc mic, mai ales că este ceva nou şi pentru atelierele noastre. Va avea un aspect plăcut, care va permite publicului să se creadă într-o adevărată sală de concert. Pe lângă aspectul acustic, va arăta bine şi din punct de vedere vizual”, a declarat directorul operei române din Cluj, Marius Budoiu.

Cutia rămâne Operei

Întreaga cutie va costa aproximativ 15.000 de euro, în principal datorită striaţiilor speciale ce vor exista pe respectivele „felii” din lemn, dar şi a decorului ce o va acoperi. Aceasta va fi plătită din fondurile Balului, iar apoi va rămâne în proprietatea operei clujene. Pe lângă cutia acustică, o altă noutate a evenimentului ce va avea loc luna viitoare va fi actriţa Ramona Bădescu, unul dintre prezentatorii Balului. Aceasta va veni însoţită de o televiziune românească din Italia, care va transmite în direct evenimentul clujean „pentru că diaspora din Italia este interesată de ce se întâmplă în ţară”, potrivit organizatorului Matei Miko. „Ciao, Italia!”, tema celei de-a 18-a ediţii a Balului Operei, va însemna prezenţa pe scenă, pe lângă cea a regizorului David Crescenzi, şi a soliştilor Liliana Matei, Tony Bardon, Silvana Cotor sau chiar a directorului Marius Budoiu. În prima seară a balului va fi organizată şi o prezentare de modă ce aparţine designerilor de la Alta Moda Roma, dar pe scenă vor defila şi 20 de modele ale agenţiei Transilvania Fashion. În aceeaşi seară vor fi decernate şi două premii, trofeul Lya Hubic şi premiul Mecena, iar a doua zi, când va avea loc Gala Laureaţilor, se vor înmâna titlurile de Senior al Cetăţii şi Emblemă de Cluj. Balul Operei 2013 va avea loc în 23 şi 24 februarie, iar biletele vor fi puse în vânzare la agenţia teatrală din 1 februarie.

Efort substanţial

Organizatorii celei de-a 18-a ediţii a Balului Operei au promis că evenimentul din acest an va fi cel mai reuşit de până acum. Aceştia se bazează nu doar pe invitaţiile făcute sau pe evenimentele pregătite, ci şi pe bugetul pe care îl vor avea la dispoziţie. Chiar dacă, potrivit organizatorului Matei Miko, această ediţie a evenimentului nu va necesita cele mai mari costuri de până acum, capitolul financiar este unul de luat în seamă. „Am fost atenţi în acest an să nu consumăm prea mulţi bani, pentru că este un an greu, însă chiar dacă ne-am propus de fiecare dată un anumit buget, ne-am întins întotdeauna peste pătură”, a spus Matei Miko.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...
Ultima oră
Pe aceeași temă